Радев с остър коментар, поиска проверка на нахлуването на военни в Чешнегирово

"Абсолютно недопустимо е, създават напрежение сред българите", настоя президентът

31.05.2021 | 12:17 Редактор: Тодор Петров

Абсолютно недопустимо е животът и спокойствието на българските граждани да бъдат излагани на риск от военни формирования, без значение дали са от българската или от чужда армия. Това заяви президентът Румен Радев, който днес проведе среща с министъра на отбраната Георги Панайотов и генерал-лейтенант Любчо Тодоров, командващ Съвместното командване на силите. 

Повод за срещата е нахлуването на американски военнослужещи по време на учение в производствен цех край село Чешнегирово.

Държавният глава очаква щателна проверка за разкриване на отговорните длъжностни лица за този инцидент, както и преразглеждане на организацията и мерките за безопасност при провеждане на учения, съобщиха от пресцентъра на президентството.

"Ученията с нашите съюзници на територията на България трябва да допринасят за повече сигурност и доверие в колективната отбрана, а не да създават напрежение сред българските граждани", подчерта Радев.

Министърът на отбраната Георги Панайотов е информирал държавния глава за случая и е посочил, че вече е провел разговор със собственика на предприятието край Пловдив. 

Предстоят още разговори с американската страна за пълно изясняване на инцидента и недопускане на подобни "изключително неприятни и смущаващи недоразумения".

Снимка: Президентството

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

2
5 rate up comment rate down comment 4
Военен без фуражка
преди 5 месеца
Веднага да се изгонят американските нахални военни и да се заменят с руски такива ! Това е наредил пРезидента Радев. Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 2
Ради
преди 5 месеца
На тези работници след този стрес трябва да им се плати обезщетение от американската държава.А на тези, на които собственикът първи се е оплакал и не са реагирали, а са се опитали да потулят случая - наказание. Не са предполагали, че фиаското го има заснето на камери и са си свиркали. Сигнализирай за неуместен коментар