Родители готвят пореден протест заради липсата на места в детските градини в София

Над 10 000 деца останаха без място в общински детски заведения

28.05.2021 | 20:30 Редактор: Жаклина Иванова

Родители на деца, неприети в детски градини в София, готвят пореден протест следващата седмица. Над 10 000 деца останаха без място в общински детски заведения. А служебният министър на образованието обеща среща с кмета на столицата и решение на проблема.

В "Люлин" има около 10 детски градини. Павлинка Вълчева има две деца – момиче на 10 месеца и момче на 3 години и 3 месеца. И нито едно от двете не е прието.

"Голямото ми дете кандидатства за втора поредна година и е от тези 10 252 неприети деца. Ако до две години имат разлика дечицата, тогава получаваш две точки бонус", заяви тя.

Частната детска града е напосилна за семейството, затова тя остава вкъщи с двете деца. 

"Сумите варират от 550 лв. и визирам нашите частни детски градини и ясли в "Люлин", до 850 лв. Като цяло си е непосилна сума, дори и двамата родители да работят. В момента търсим начини, изчакваме евентуално да бъде приет на междинното класиране, което няма как да се случи, но надеждата умира последна", добави още Вълчева.

Няколко пъти Павлина и други родители излизат на протест.

"Нашите искания са – ударно строителство, завършване на започнатите обекти, компенсация за всички родители на неприети деца, без значение на каква възраст са децата", уточни още тя.

Засега решение на проблема за хиляди родители и деца няма. А служебният министър на образованието обеща, че другата седмица ще има среща с кмета на София Йорданка Фандъкова, за да бъде обсъдено решение на проблема в рамките на този бюджет.

"Ние имаме споделена отговорност заедно с общините. Част от финансирането на детските градини също минава през общините, така че е коректно по тази тема ние да работим заедно с общините. Никоя институция не може да си позволи да действа самостоятелно, все едно другите не съществуват и са виновни", уточни служебният министър на образованието и науката Николай Денков.

Все пак родителите готвят пореден протест на 4 юни. Този път с шествие от Столична община до Орлов мост. 

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
0 rate up comment rate down comment 0
Протестиращ
преди 2 години
2018 Фандъкова беше обещала градина за всяко дете близо до дома в рамките на 2 години. Е минаха 3! То още няма достатъчно места за градините, камо ли да имаме претенции да е близо. Да отбележа, не става дума за ясли, там положението е трагично. Сигнализирай за неуместен коментар
2
2 rate up comment rate down comment 3
ЕВИЛО
преди 2 години
Не може всички агнета в кошарата, някои трябва да се върнат и на село! Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 1
Sasho Bikov
преди 2 години
Da se zamerq Fandakova s domati dokato ne se razkara. Zamerqi naroda Сигнализирай за неуместен коментар