Родители блокират улици, искат оставката на Фандъкова заради детските градини

Протестът е под мотото "Място за всяко дете"

25.05.2021 | 17:45 Редактор: Десислава Атанасова

Недоволни родители затвориха за движение ул. "Московска" в центъра на София и поискаха оставката на кмета Йорданка Фандъкова. Те се събраха на пореден протест пред Столичната община заради липсата на места в детските градини и ясли. След класирането на 17 май близо 10 хиляди деца останаха неприети.

Протестът е под мотото "Място за всяко дете". Родителите искат бързо довършване на проектите за строителство на нови сгради за детски градини. Настояват и за компенсации за всички неприети деца. Според действащите правила компенсации се отпускат само за деца от 3 г. до постъпването им в училище. 

"Недоволства заради това, че всеки ден моят син ме пита кога ще ходи на детска градина и аз не мога да му отговоря. Искаме оставка, сега и веднага. Видяхме 10 години какво се случва - нищо", категорични са протестиращите родители

По-рано през деня кметът на София Йорданка Фандъкова провери строителството на нова детска градина в квартал "Павлово". Тя подчерта, че в момента се строят 16 нови детски градини и вече ще проверява тяхното изграждане без предупреждение. Столичният кмет каза, че още че нейната оставка няма да реши проблема с липсата на места в детските ясли и градини.

"Разбирам отлично недоволството и проблемите на всяко едно семейство, много ясно си давам сметка, но за да се реши проблема трябва да се работи,  аз имам огромна отговорност и реализирам резултати", заяви  Фандъкова.

След първото класиране 9907 деца бяха приети в общинските ясли и детски градини, други около 10 хиляди деца останаха без места. Кметът на София Йорданка Фандъкова очаква до края на годината да започне строителството и на нови 25 детски заведения. Надеждите са до 3 години проблемът с недостига на места да бъде решен. 

Вижте повече в репортажа на Даниела Владимирова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК