Длъжници са се свързали с НАП, имат желание да погасят задълженията си

Приходната агенция е преориентирала проверките към компаниите с най-големи задължения

28.05.2021 | 18:54 Редактор: Жаклина Иванова

Част от големите длъжници с отписани дългове са се свързали с НАП и са изразили готовност да започнат да погасяват задълженията си. Приходната агенция е преориентирала проверките към компаниите с най-големи задължения, така данъчният терор върху малките фирми ще спре.

"Работата на агенцията е префокусирана, така че тя да събере най-много пари в хазната. Давам ви за пример един от рисковите сектори, които досега са били в обхвата на НАП  - фризьорските салони. Вие ми кажете колко пари може да се съберат от фризьорските салони и каква е щетата за бюджета, ако те не се съберат, вместо да събираме от фирмите, които дължат стотици милиони?", коментира министърът на финансите Асен Василев.

Всичко това идва на фона на сериозен проблем с държавния бюджет. Сметката показва, че до 14 май са изхарчени близо 1,3 млрд. Основна част от парите са насочени за ковид мерките и допълнителните 50 лева на пенсионерите. 

"Бюджетът към началото на май вече има сериозни проблеми и трябва да се дърпат пари от най-разнообразни места. Вместо да се актуализира бюджетът, когато стана ясно, че ще трябва да се продължат мерките, той не се актуализира, а започват да се дърпат всички буфери и пера, които са налични. Друг е въпросът каква част от тези разходи са били ефективни", добави Василев.

За да се помогне бюджетът, се търсят буфери по различните министерства, както и възможност за преструктуриране на капиталови разходи. Бившият премиер, който по същото време се появи на живо във Facebook, опроверга изнесените данни. 

"На 23 май, когато е минал 2/3 от месеца, е казал, че теглене на нов държавен дълг вероятно няма да се наложи до края на юли и фискално страната ни стои добре. Засега приходите в бюджета се движат по план. Значи за около 20-30 минути се срива бюджетът на това момче, само за да угоди на кандидат-президента", отбеляза бившият министър-председател Бойко Борисов.

Следващата седмица от Министерството на финансите ще предложат и нов пакет от мерки, тъй като вече няма затворени бизнеси, а се налага тяхното стимулиране. 

В следващите два месеца пенсионерите ще получават добавката от 50 лева към своите пенсии. Това става възможно, след като всички министерства са отделили от бюджетите си 0,8% от бюджета за персонал. Служителите на конкретните министерства не са били засегнати. Актуализация на бюджета от служебния кабинет не е възможна.

Вижте повече в репортажа.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК