Проф. Мира Кожухарова: Имаме всички основания да очакваме есенна вълна на коронавируса

"Сега е моментът за засилена имунизация на рисковите групи", смята епидемиологът

28.05.2021 | 13:44 Редактор: Калина Донкова

Ходът на пандемията показва основания да очакваме есенна вълна на коронавируса. Това коментира епидемиологът и съветник на министъра на здравеопазването проф. Мира Кожухарова в предаването "Директно".

По думите ѝ затихването на пандемията в момента и спадът в броя на заразените у нас, е добър момент да бъде засилен процесът по ваксинация на най-рисковите групи. Именно така бихме могли да минимизираме лошите последствия от нова вълна на заразата.

"Имунизацията срещу Ковид-19 у нас продължава да върви с незадоволителни темпове", смята проф. Кожухарова. Според нея обаче вече се наблюдава подобрение в организацията за ваксиниране, специално на възрастните хора, заради разширения достъп до препарати при общопрактикуващите лекари.

По отношение на информацията отпреди няколко дни, че у нас е открит "български вариант" на коронавируса при починал 80-годишен пациент, епидемиологът коментира, че не се касае за нов щам и няма място за притеснение.

Засега не се говори за нови щамове. За да бъде определен даден вариант за нов щам, трябва да бъдат констатирани значителни промени в структурата на вируса, за да се отличават от първоначалния щам, открит в Ухан в началото на пандемията, обясни още проф. Кожухарова.

Вижте целия разговор във видеото,

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК