Дългова спирала: "Българският енергиeн холдинг" дължи 2,5 млрд. лв.

Съмнителна е рентабилността на проекта "Турски поток", смята министър Андрей Живков

27.05.2021 | 17:40 Редактор: Здравко Черкезов

Дружествата в сектор "Енергетика", обединени под шапката на "Българския енергиeн холдинг", имат дългове за 2,5 млрд. лв. Това стана ясно днес от думите на служебния енергиен министър Андрей Живков. 

Той уточни, че само обслужването на тези задължения струва годишно на държавата 100 млн. евро. Печелившите дружества на "Българския енергиен холдинг" са финансирали губещите, което министър Живков определи като дългова спирала. 

"БЕХ наистина има достъп до финансирания, но вместо да развива стратегически проекти, които да го превърнах в регионален играч, започва да използва тези финансирания, за да решава текущи проблеми в енергетиката", заяви той.

Националната електрическа компания е натрупала дълг от над 2 млрд. лв., който компанията не обслужва, а само предоговаря. Над половин милион лева са задълженията на ТЕЦ "Марица-изток" 2, а тези на "Булгартрансгаз" вече са за 920 млн. лв., като основната причина за дълговете е инвестицията от 2.6 млрд. лева в проекта "Балкански поток". В същото време се оказва, че основен документ за реализацията именно на този проект липсва. 

"Това е така наречената Пътна карта или Меморандум за развитие на българската газопреносна система, подписан между министър Теменужка Петкова и "Газпром" през 2017 г. на Петербургския икономически форум. Има основателни съмнения, че този документ е скрит поради дискредитиращи факти, не в интерес на България", посочи Христо Казанджиев от Български енергиен и минен форум.

"Аз този документ не съм го виждал, не е където се предполагаше - в касата. Нямам представа къде се намира този документ", каза от своя страна министър Живков.

Бившият министър на енергетиката опроверга данните на служебния министър и ги нарече лъжи и внушения. 

"БЕХ, на консолидирана база, е на 280 млн. лв. печалба. Аз не знам какво ще стабилизира колегата Живков, но му пожелавам успех", каза Теменужка Петкова.

Журналистическите въпроси към Теменужка Петкова обаче останаха без отговор.

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова

Снимка: Министерство на енергетиката

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 2 години
Тц,тц...пак ще се увеличи цената на тока на обикновените хорица.. Сигнализирай за неуместен коментар