Теменужка Петкова: БЕХ дава 55 млн. лв. заем на "Мини Марица-изток“

Допълнително ще бъдат отпуснати 5 млн. лева за увеличение на заплатите на служителите

08.09.2020 | 15:50 Редактор: Ивет Арабова
Теменужка Петкова: БЕХ дава 55 млн. лв. заем на

"Български енергиен холдинг“ ЕАД ще предостави дългосрочен заем в размер на 50 млн. лв. на най-голямото въгледобивно предприятие "Мини Марица-изток“ ЕАД. Това съобщи енергийният министър Теменужка Петкова след провелото се днес заседание на  Браншовия съвет за тристранно сътрудничество, минно дело и геология. Тя уточни, че холдингът отпуска 50 млн. лв. за осъществяване на инвестиционната програма и ремонтни дейности в мините, както и допълнително 5 млн. лв. за увеличение на заплатите на служителите от месец октомври тази година. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на енергетиката.

"Заедно с колегите от КТ "Подкрепа“ и КНСБ дискутирахме актуални въпроси от енергийния сектор. Обединихме се обединихме около мерки, които ще гарантират нормалното функциониране на комплекса "Марица-изток“ след отражението на Ковид-19. Правителството ясно е декларирало заявката си развитие на въглищните централи у нас до 2030 г. с хоризонт до 2050 г. Това е залегнало в два документа – Интегрирания план в областта на енергетиката и климата и проекта на Стратегия за устойчиво енергийно развитие“, подчерта министър Петкова. 

В рамките на Браншовия съвет бе дискутирана и европейската рамката в областта на енергетиката. "Успяхме да се преборим за 1.178 млрд. евро, които са предвидени именно за най-добрите мерки за преход към нисковъглеродна икономика, припомни Теменужка Петкова. 

Снимка: Пресцентър на Министерството на енергетиката

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК