Манолов: Мерките за подкрепа на заетостта не са гарантирани финансово

Сегашните мерки дават възможността да ползваш средства без да имаш чак такава нужда, заяви той

26.05.2021 | 21:55 Редактор: Жаклина Иванова

Актуализация на бюджета няма - докога ще продължи тогава държавната помощ? Планът за възстановяване: Как ще го надгради служебното правителство? 

"По-скоро става дума за престуктуриране на досега съществувалите мерки. Идвам току-що от МС, където имахме среща с вицепремиера Гълъб Донев и министъра на икономиката Кирил Петков и министъра на финансите Асен Василев. Предложихме много неща, стана приличен дебат, в който се потвърди правилността на първоначалната теза на КТ "Подкрепа", че тези средства за защита на заетостта щяха да работят по-добре, ако бяха адресирани директно към изложителите, а не минаваха през предприятията", заяви президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов в студиото на "Денят ON AIR". 

Той добави, че мярката "60/40", бидейки недостатъчно гъвкава, е дала възможността през нея да се покриват други разходи, освен тези за заплати на работници и служители. 

"Говорейки за тази мярка за 50-те лева, мисля, че повечето от присъстващите в залата се съгласиха, че тези 50 лева, раздавани на всеки човек, не са най-добрият подход към този проблем", подчерта Манолов.

Президентът на КТ "Подкрепа" отбеляза, че за някои хора тези 50 лева са жизненоважни.

"Мерките за подкрепа на заетостта не са гарантирани финансово. Чуха се две неща - първо - че май някой не харесва тези мерки изобщо като такива, и второ - вече като оправдание - май са достигнати разходните тавани. Когато някой не иска да направи нещо, стигаме до там, че няма пари", уточни Манолов. 

Относно как са били събрани парите за пенсионерите, той заяви, че най-вероятно е станало през преструктуриране на бюджета. 

"Сегашните мерки дават възможността да ползваш средства без да имаш чак такава нужда. Ако тези средства, бяха предоставени директно на работник - ако работиш - получаваш, ако не работиш - не получаваш, ако те се съгласят да чуят това, което аз днес им казах, дори може да им останат пари", категоричен е президентът на КТ "Подкрепа".

Манолов допълни, че един трезвен разговор по темата за актуализацията на бюджета е бил наложащ.  

"Аз съм чувал от всякакви хора, в това число и от средите на тогава управляващите от ГЕРБ, че резервите са изчерпани. Чувал съм от същите среди, но и от техни противници, че това не е така", добави още той пред Bulgaria ON AIR.

Манолов заяви, че министърът на финансите принадлежи към политическа група, която е душман на мините. 

Относно Плана за възстановяване, президентът на КТ "Подкрепа" добави, че колкото по-рано го внесем, толкова по-скоро ще приключи дебатът по него и ще постъпят средствата в България. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК