Свършиха свободните гробни места в Кюстендил

Общината ще отнема неподдържани и неплатени гробове

26.05.2021 | 17:26 Редактор: Искра Ангелова
Свършиха свободните гробни места в Кюстендил

Изчерпани са свободните гробни места в Кюстендил, каза директорът на общинското предприятие "Обреден дом" Камелия Асенова. Общината ще започне да отнема трайно неподдържани и неплатени такива места на починали преди 1950 година.

Капацитетът на гробовете в новия гробищен парк на града, създаден, през 2003 година на площ от 45 дка, е свършил. Разширение не се предвижда, заради неотговаряне на изискванията на ЗУТ. Старият гробищен парк в града, който, след разширения, е на площ от 123 дка, също е изчерпан, посочи Асенова.

"Местата се запълниха, особено през последната година, предвид увеличения брой на починалите от коронавирус. Годишно погребенията са между 700-800, а през миналата година броят им беше над 1000", каза още Асенова.

Тя посочи, че в наредба на ОбС от 2009 година е записано, че гробни места, които са трайно неподдържани и неплатени, могат да бъдат отнети. 

"До този момент не са изземвани гробни места, но заради обстоятелствата в момента е взето решение да се пристъпи към такива мерки. Апелираме към всички близки на починали преди 1950 г. да се обърнат към администрацията в стария траурен парк", каза Асенова.

Тя уточни, че в момента се извършва проверка на точния брой на старите и неподдържани гробове. "Те не са никак малко. Базата ни данни не е от най-добрите и няма как да издирим всички наследници", каза още Асенова, цитирана от БНР.

Според нея проблемът може да се реши временно, но се търсят и други варианти като разширение на гробишния парк в бивше село, сега квартал на Кюстендил.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК