Д-р Александър Симидчиев: Раждането на идеята за "зелен сертификат" беше трудно

Трябваше да се координира мнението на всички 27 държави, добави той

25.05.2021 | 18:00 Редактор: Таня Харизанова

„Раждането на идеята беше трудно, имаше доста въпроси около това да се координира мнението на всички 27 държави, но това е логично, тъй като има множество въпроси, които и в момента все още не са разрешени, като например свързаните със съмнението за дискриминиране на една група хора спрямо друга група, т.е. тези, които имат сертификат спрямо тези, които нямат“. Това каза в предаването „Брюксел 1“ пулмологът д-р Александър Симидчиев, бивш председател на Комисията по здравеопазване в 45-то НС, по повод информацията, че ЕС одобри "зеления сертификат" за COVID-19.

„Тук говорим за новост, която ще ни позволи много по-бързо да се върнем към старото нормално ежедневие. Има множество въпроси около структурата на данните, например как ще бъдат обменени личните данни. От медицинска гледна точка тази новост показва статуса на дадения индивид, дали е преболедувал, дали е ваксиниран, дали скоро е получил отрицателен тест“, добави д-р Симидчиев.

Валидността на различните сертификати е различна. Всяка една държава ще може сама да определя, как да работи с тези сертификати. Терминалите на границите ще са общи, тоест, когато даден човек преминава границата, даденият QR- код на сертификата ще показва статуса на индивида така, че той да има правата, полагащи му се от този сертификат, независимо дали това е отрицателен тест, преболедуване или ваксинация.

Според д-р Симидчиев, „в следните три случая - отрицателността на PCR- теста, положителният статус от ваксиниране или преболедуването, ще се осъществява много по-бърз транзит между границите на отделните държави. Самият PCR- тест не е на 100 % доказателствен, а около 70%, поради тази причина има и други критерии, по които може да се постави диагнозата“, добави експертът.

Въпросът е, че здравните власти от съответната държава са регистрирали даден човек като преболедувал от това заболяване и то е преминало след съответен период от време. „Има редица хора, които може безсимптомно да преболедуват, но те ще имат нива на антитела на така наречените вирусонеутрализиращи антитела, които могат да се получат с ваксинация, но и с преболедуване. Ако ние имаме тези нива на антитела, това означава, че ефективно сме защитени, независимо дали сме се ваксинирали, или сме преболедували. Сертификатът дава възможност за трансгранично движение, представлява сертификат за ускорено преминаване през граничните пунктове“, уточни д-р Александър Симидчиев.

Цялото интервю гледайте във видеото!