София празнува 24 май с концерти, парад на буквите и художествени инсталации

В 10:30 ч. от пл. “Славейков” ще стартира “Парад на буквите”, организиран от сдружение “Азбукари”

21.05.2021 | 16:15 Редактор: Юлия Христова
София празнува 24 май с концерти, парад на буквите и художествени инсталации

София посреща с пъстра програма от концерти, парад на буквите и художествени инсталации Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

На 24 май от 9.00 ч. до 11.00 ч. пред Паметника на светите братя Кирил и Методий пред Националната библиотека ще има музикална програма с участието на детски състави. Сред тях са "Студио за поп и джаз пеене“ с художествен ръководител г-жа Силвия Статкова, Детска вокална група "Сладки пуканки“ с ръководител г-жа Светлана Струнджева, Вокално студио „Дъга“ с художествен ръководител Снежана Полихронова и др. Балони с българските букви ще полетят по традиция в небето.

В 10.30 ч. от пл. “Славейков” ще стартира “Парад на буквите”, организиран за втора поредна година от сдружение “Азбукари”. Любими български думи ще бъдят подредени от децата участващи в парада, който ще мине по ул. “Г. С. Раковски”, ул. “Оборище”, паметника на Васил Левски и ще завърши с веселие в парка “Заимов”.

От 11.00 ч. в Кино "Кабана“ концертът “С Музика в Сърцата” събири солисти от Арт Център “Стринджендо“. Млади и талантливи вокални изпълнители ще представят многообразна програма с популярни песни.

Отново в 11.00 ч., но пред централния вход на Общински културен институт дом на културата "Красно село" концертът "Песенни стъпки" ще предложи на публиката изпълнения на даровити деца, песните на Илия Луков и най-дългото хоро. Събитието се реализира с подкрепата на Столична община - Програма "Култура“.

От 12.00 ч. пред Народен театър “Иван Вазов” започва празничен концерт, организиран от Регионално управление на образованието – София-град, в който ще участват близо 400 ученици от столичните училища. Ще се включат възпитаници на 144. СУ “Народни будители, 140. СУ „Иван Богоров“, Национална гимназия за древни езици и култури, 143. ОУ „Георги Бенковски“, Специално училище за ученици с увреден слух "Проф. д-р Дечо Денев", 38. ОУ "Васил Априлов“, 102. ОУ "Панайот Волов“, Първа английска езикова гимназия, Националното училище за танцово изкуство и Националния дворец на децата, които ще представят богата музикално-танцова програма.

Българска литература ще звучи през целия празничен ден на площад “Славейков” чрез специалната инсталация “Звукът на българската литература” от Storytel. Ще бъдат представени любими произведения на съвременни български автори и незабравими класици. Всеки минувач ще може да преживее по нов начин текстове с гласовете на любими лица от културната сцена, сред които са Юлиян Вергов, Койна Русева, Георги Господинов и много други.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК