Как гледат учените на предложението за преименуване на 24 май?

Два научни центъра към БАН гледат негативно на идеята

15.10.2020 | 19:19 Редактор: Ивет Арабова

Учени и политици обсъдиха предложението на "Обединените патриоти" за промяна на името на 24 май - от "Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост" в "Ден на българската писменост, просвета и култура”. Важна стъпка за България или загуба на общославянската значимост на делото на братята Кирил и Методий е предложението?

"Писмеността в своето историческо зараждане, развитие и разпространение - родното ѝ място е България. Той се заражда като част от целия онзи културен и исторически процес, който определяме като Българско Възраждане и вече 2 века е константа за всички българи, където и да се намират", подчерта зам.-председателят на ВМРО доц. Милен Михов.

Промяната е и опит да се сложи край на непрекъснатите провокации, насочени към отричане на българския принос в просветното дело на братята Кирил и Методий и техните ученици. 

"Да говорим за православен свят, но да не слагаме непременно славянски, защото има и неславянски. Дайте да акцентираме на българския принос, на нашия принос. В този смисъл не виждам нищо лошо да сложим българската писменост в заглавието на празника", смята проф. Лиляна Симеонова от Института по балканистика към БАН.

Предложението за промяна обаче е посрещнато негативно от два научни центъра към БАН. 

"Не бива да отстъпваме от славянството, защото ще премахнем именно този общ европейски компонент на нашата Кирило-Методиева традиция и ще се затворим в едно патриотично, домашно измерение", подчерта проф. д-р Славия Бърлиева от Кирило-Методиевския научен център към БАН.

Решението за преименуване на празника беше прието на първо четене в парламента на 1 октомври. 

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
0 rate up comment rate down comment 0
Наблюдател
преди 3 години
До Диана,Именно по тези причини азбуката трябва да се нарича Българска. Названието "Ден на българската писменост, просвета и култура ми се вижда добро. Славянството не е никакъв "общ европейски компонент". Кои изобщо са славяни? Етнически и генно славяни живеят и в днешна Турция. Други пък ползват азбуката без да са славяни. Приказките за "Братя славяни" са удобни на други не на нас. Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 0
Диана
преди 3 години
/продължение/ и да не политизираме творчеството и идеите им...Аз смятам, че ние имаме най-добрата азбука в света! - тук за всеки звук има буква: "щ" е една буква, "Ч" е една буква, "ю" е една буква...Всяка дума се изписва както се чува и се чете както се изписва - такова съвършенство не съм срещала в никоя друга писменост! Мисля, че имайки тази азбука по нашите земи, ние наистина сме късметлии и трябва да уважаваме и почитаме много двамата братя Кирил и Методи и тяхното дело ! Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Диана
преди 3 години
Според мен,не може да променяме името на един продукт, дадено от автора му.Това е изключително негово право, негов патент.Авторът знае най-добре какво е искал да направи и какво е направил! Кирил и Методи са създали не българска азбука, а славянска азбука, азбука за всички славянски народи и няма да е правилно да обсебваме идеята на тяхното творение, още повече знаейки колко труд са вложили те за разпространението и популяризирането й сред славяните! Трябва да уважаваме авторите и да не /следва/ Сигнализирай за неуместен коментар