Ученици от Чепеларе създадоха най-икономичния автомобил в България

Прототипът, изработен сега, е петата им кола

20.05.2021 | 20:08 Редактор: Жаклина Иванова

Ученици от Чепеларе създадоха най-икономичния автомобил в България. От осем години отбор от гимназията се явява на международни състезания. Прототипът, изработен сега, е петата им кола, а вече работят и по шеста.

Първият голям успех на учениците от Чепеларе идва преди две години в Лондон, когато постигат зашеметяващ резултат.

"598 километра с един киловатчас, което се равнява на 5320 километра с един литър А -95", сподели членът на отбора Костадин Желтушкин.

Този резултат поставя отбора сред десетте най-добри в Европа в техния клас електромобили. Оттогава младежите правят още подобрения. 

"Този модел, в момента който е, е способен да направи резултати над 700 километра за киловатчас, с което ние вече се борим между първите три отбора в Европа", добави ръководителят на отбора инж. Тодор Лазаров.

С тези резултати учениците наскоро спечелиха първото място в състезание във Варна. А електромобилът им се оказва най-икономичната кола в България. 

"Това е най-лекият автомобил и използваме в него карбон, който има вътре и номекс, това е специален плат, който прави самия карбон по-здрав и по-лек", допълни още Костадин Желтушкин.

Подобренията в прототипа са много.

"Основно сме работили по ефективност на самите контролерни платки. Там повишихме до 5-6 % повече от това, което е в Лондон. Оптимизирана телеметрична система - единственият български отбор, който е с такава. Т.е. в реално време ние може да следим нашите данни на колата и да напътстваме нашия пилот, кога е по-енергоефективен", добави инж. Тодор Лазаров.

Заради пандемията сега няма реални състезания. Но младежите не спират работа, защото винаги има какво още да се подобри. Амбицията им е да постигнат световен рекорд със своята кола.

Вижте повече в репортажа.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
2 rate up comment rate down comment 0
Никола
преди 2 години
Супер сте браво Чепеларци явно града прави не само олимпийски шампиони ами има и гениални млади хора призовавам да се отвори сметка за спонсориране на тези деца бъдещето на България е в техническия прогрес а не в хазарните и игрални зали,Супер сте Сигнализирай за неуместен коментар