Български ученик пребори 57 хил. кандидати и бе приет в Харвард

Георги Иванов ще изучава теоретична физика в един от най-елитните университети

13.04.2021 | 19:53 Редактор: Жаклина Иванова

Ученик от Софийската математическа гимназия е единственият българин, приет в университета Харвард тази година. Дванайсетокласникът Георги Иванов ще започне следването си есента. Българският ученик пребори конкуренция от 57 хиляди кандидати. Тази пролет в Харвард 30 души се бореха за 1 място.

Георги ще изучава теоретична физика в един от най-елитните университети в света, а заслугата да стигне до Харвард е на неговата баба. 

"Може би трябва да дам благодарности на баба ми понеже от много рано тя ме обучава във физиката, за планетите и съзвездията и от малък знам за елита на тези институции. Като всяко дете желая да мечтая и това беше една от тези мечти и наистина никой не вярва докато не бъде приет в Харвард, така че това до последно за мен е все още малко нереално", сподели Георги Иванов.

Кандидатства в няколко университета от престижната Бръшляновата лига, но получава положителен отговор само от първенеца - Харвард. За голямото предизвикателство Георги се готви със своя ментор Луис Ломели - бивш доброволец в Корпуса на мира, който живее в България от години. 

"Там търсят лидери, а именно в това се превърна Георги по време на проекта, който осъществихме заедно. Той трябваше да организира, да преговаря с институции, да обучава и вдъхновява деца. Това показва комбинация от умения както научни, комуникативни, така и иноваторски. Това се търси в Харвард. Аз искрено се надявам той един ден да се прибере в България и да предаде наученото", коментира Луис Ломели.

Като най-голямо свое постижение Георги определя проект, финансиран от американското посолство, който осъществява заедно със своя ментор. Все още ученик, възпитаникът на Софийската математическа гимназия преподава природни науки на повече от 700 деца от 1 до 4 клас. 

Целта беше да ги ангажираме максимално от ранна възраст за да запалим този интерес към науката, който е толкова важен за бъдещето развитие на всеки ученик. Това беше най-големият ми успех поради ефекта, който имаше върху големия брой деца и за него се чувствам най-благодарен и най-горд", допълни Георги Иванов. 

А кандидатстването за Харвард определя като дълъг процес, изпълнен със състезания, проекти и научни разработки. 

"За мен беше един много въздействащ процес тъй като той промени много в моите виждания и ме накара да израстна", уточни той.

Като всички свои връстници в момента той се подготвя за държавните зрелостни изпити и не спира да мечтае. 

"Имаше много моменти на съмнение, в които аз не бях сигурен, че това ще се получи и смятам, че пример като моя ако могат различни деца да се почустват вдъхновени от него ще съм може би най-благодарен", допълни ученикът.

Вижте повече в репортажа на Габриела Ангелова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
7 rate up comment rate down comment 0
Цветанова
преди 2 години
Браво на момчето! В моето семейство имам 3 Харвард и,дъщеря Ми право,единият зет право,другият доктор по дизайн,двамата са българи,единия американец,аз съм една средни статистическа българка,което значи на прага на бедността,всичко са постигнали сами,чуждата голям стена ги призна!А голямата ми дъщеря завърши икономика и счетоводство и помагаше многоооо за двамата ми Харвард и единият зет и малката дъщеря!Жалко ,че не в Бълдюгария са на почит умовете и децата ни са в многооо далечни страни! Сигнализирай за неуместен коментар
2
8 rate up comment rate down comment 0
Христина Пенчева
преди 2 години
Успех!Гордост за всички ни!!!! Сигнализирай за неуместен коментар
1
16 rate up comment rate down comment 1
Ралица Ганчева
преди 2 години
Браво!Напред науката е слънце,така пеехме на 24.05!Радвам се за невероятният успех на Георги,но също и на усилията и вниманието на баба му и семейството му.Бъди здрав и много успешен с крака стъпили на земята.На добър час! Сигнализирай за неуместен коментар