Матури по време на пандемия: Какви мерки ще спазват зрелостниците?

50 хил. ученици ще се явят на зрелостен изпит по БЕЛ тази година

18.05.2021 | 19:22 Редактор: Здравко Черкезов

Изпити по време на пандемия. Близо 50 хил. ученици ще се явят на матурата по български език и литература утре. И тази година държавните зрелостни изпити ще се проведат при строги мерки. 

  • За целта тази година и броят на квесторите е с 30% повече – близо 15 хил. в 5 хил. учебни зали. 
  • Общо 42 373 ученици са подали заявление за полагане на държавния зрелостен изпит на 19 май. 
  • Вторият задължителен изпит, който ще е по избираем предмет, ще е в петък - на 21 май.

Как училищата се подготвят за матурите и какви мерки ще се спазват? 

Розалина утре се явява на матура по български език. Смята, че е добре подготвена, въпреки че голяма част от часовете тази година са били онлайн. 

"Имахме достатъчно време да се подготвим. Смятам, че всички ще се справим предвид обстоятелствата и нещата, с които се сблъскахме тази година", смята дванадесетокласникът Розалина Пенчева. 

Учителите също се се надяват, че дистанционното обучение няма да повлияе на резултатите на зрелостниците. 

"Каквото не сме успели да свършим по време на смесеното обучение, всеки е наваксал самостоятелно и резултатите ще бъдат достатъчно добри", категоричен е класният ръководител Ивета Иванова.

Изпитите и тази година ще се провеждат при засилени мерки за дистанция и дезинфекция. Повече ще са и квесторите. 

"Разпределени са по по-малко ученици, 10 в зала, с маски, квесторите също. Ще има по двама в стая, в коридорите и на входните врати", посочи директорът на Природо-математическа гимназия "Васил Друмев" Ангел Гушев. 

За първи път тази година във всички 28 регионални управления на образованието са изградени локални центрове за видеонаблюдение в реално време. От тях дистанционно ще се вижда какво се случва по време на изпита във всяка изпитна зала в съответната област. 

Учениците под карантина също ще могат да се явят на изпит. По данни на МОН за цялата страна те са само двама. Двама са и дванадесетокласниците, които няма да могат да се явят на изпита по български език и литература заради положителен тест за коронавирус.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК