Политолог: Ще имаме редовно правителство преди 11 август

Лидерите на партиите на протеста да подготвят избирателите си, че ще има компромиси, каза доц. Светослав Малинов

17.05.2021 | 22:04 Редактор: Никола Симеонов

Служебното правителство направи редица промени в ръководните позиции на държавни институции. Колко важни са ходовете на служебния кабинет и как ще променят обстановката?

"Това е обичайната смяна на политическите назначения. Това, че е служебно правителство, не променя нищо. Съвсем нормално е. Няма нарушение на закона. Съответният министър ще си поеме последствията, ако законът е нарушен в случая с МВР", заяви в ефира на "Денят ON AIR" ръководителят на катедра "Политология" към СУ "Св. Климент Охридски" доц. Светослав Малинов

По думите му кабинетът е особен.

"Такъв кабинет може да има само ако е служебен. Има хора, които под никаква формула не могат да се окажат в коалиция. Там има хора с тъмно синя биография като Кацаров, има и хора като Стоилов, които от 90-те са в БСП. Този кабинет е на президента - той се опита дa представи в него всички части от протеста - затова е и толкова шарен", добави доц. Малинов.

Той припомни, че служебните кабинети са аномалия, макар и да не са противоконституционни. Но беше категоричен, че е невъзможно служебният кабинет да прерасне в редовен, особено според Конституцията.

"Някои министри вероятно ще останат. В следващия кабинет трябва да се търси фигура за премиер, който не е политически лидер на партия. И трябва да се намерят определени политики и хора, които да ги изпълняват. Трябва обаче да бъде ясен кабинет с ясно мнозинство в Народното събрание. Това не се получи този път", каза политологът пред Bulgaria ON AIR.

Доц. Малинов смята, че за да може да се направи кабинет без партиите на статуквото, всичките протестни партии трябва да увеличат между 25-30% гласовете си. 

"Не очаквам прелом в общественото мнение за 2 месеца. Промени обаче ще има. Следващият път опасността от предсрочни избори ще накара избирателите да узреят за по-големи компромиси в посоката на стабилността. Ще имаме редовно правителство преди 11 август, съветвам лидерите на партиите на протеста да подготвят избирателите си, че ще има компромиси. Определени неща трябва да бъдат казани от сега", каза още той. 

Експертът допълни, че коалиции се правят от ниво лидер -  до подкрепяща партия, като между тях има огромно пространство, и то ще бъде запълнено.

"Думата "договорки" е неизбежна, но е добре този път коалиционното правителство да има програма, където те ще бъдат писмено оповестени. Ако протестните партии не демонстрират и нов стил на управление, може да се запитаме защо искат да сменят старите. Реториката на изборите е "гласувайте за нас", а реториката на коалицията е "какво да направим заедно", допълни той.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК