Мръсотия, трева до кръста, змии... Жителите на Кранево заплашват с протест

Готови са да затворят пътя Варна - Дуранкулак

18.05.2021 | 19:22 Редактор: Никола Симеонов

Местните жители и туристическият бранш в Кранево са готови на протест срещу лошата инфраструктура на курортното село. Проблемите им са от години.

За да бъдат чути на прага на летния сезон, местните хора са готови да затворят пътя Варна – Дуранкулак.

Постоянно живеещите в Кранево са около 1200, но през лятото населението достига до 20 000 души. Легловата база е по-голяма от тази на Албена, а плажната ивица не ѝ отстъпва по големина и привлекателност. В пълен контраст е обаче цялата инфраструктура.

"Проблемите от година на година все повече назряват. Уличната инфраструктура, осветлението, чистотата са под всякаква критика", заяви хотелиерът Люцкан Малджиев.

"Не може една жена да чисти цяло Кранево и да имаме един косач! Една жена метачка и един мъж – косач!", настоя управителят на хотел Станислав Димитров.

Кметът на Кранево признава, че проблемите са сериозни, но няма средства за решаването им.

"Мръсотията в Кранево вече е нетърпима! Няколко майки ми се обадиха за кърлежи, за змийчета, за гущерчета. Като минете в която и да е част на селото, тревата е до кръста. Всичко това нещо е в разруха!", каза Румен Николов.

До миналата година шестте села с избираеми кметове в Община Балчик са били на делегирани бюджети и са разполагали с по няколкостотин хиляди лева. Заради пандемията хазната била на загуба с около 3 млн. лв., твърди кметът на Балчик.

"Ковид кризата се отрази изключително много на бюджета на община Балчик. Естествено, че трябва да се направят някакви икономии и ние решихме заедно с общинските съветници, че трябва да имаме по-голям контрол върху разходването на средствата и по този начин нямаме вече нито един второстепенен разпоредител с бюджетни средства", разказа Николай Ангелов.

Пари нямало и заради липсата на имотни сделки в Кранево, и заради намалената такса "смет". Според местните хора това не отговаря на истината.

"Ние плащаме 60 хил. лв. годишно, независимо че в зимните месеци не използваме услугата за сметоизвозване", добави Малджиев.

"Пандемията изобщо не влияе на пазара! Извършиха се 2 сделки м.г. - към 10 млн. лв. В момента имам един инвеститор, който строи за 60 млн. лв. обект!", каза Николов.

По закон 30% от налозите върху имотните сделки би следвало да се влагат в инфраструктурата, напомнят от местния туристически бранш. Те се готвят за протест, ако проблемите не бъдат решени.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК