Одобрено: 57,1 млн. лв. за изборите на 11 юли

Одобрени са и 11,1 млн. лв. в случай, че епидемиологичната обстановка продължи по време на изборите

17.05.2021 | 15:35 Редактор: Десислава Атанасова

Министерският съвет одобри 57,1 милиона лева за провеждане на извънредните парламентарни избори на 11 юли. 

"Като това включва пълно обезпечение на над 500 секции допълнителни в чужбина", обясни служебният министър на финансите Асен Василев

Подготвени са и още 11,1 млн. лв. като резервни, ако епидемичната обстановка продължи и по време на изброите. Изчаква се Централната избирателна комисия да изчисли и колко допълнителни машини ще трябва да се купят за вота в чужбина, прогнозите са за между 300 и 400 устройства. 

 "Министерството на финансите е поело ангажимент да направи обезпечение за средствата. Капиталовата инвестиция за тези допълнителни машини е на база поръчката, която бъде реализирана", допълни още Василев.

Чака се и информация от Министерството на образованието с какво видеонаблюдение разполагат училищата, където има секции и колко камери са необходими допълнително. Все още обаче няма окончателно решение на Централната избирателна комисия дали изобщо ще има видеонаблюдение на извънредния вот. 

"Министерството на финансите се е ангажирало да подсигури необходимите средства за допълнителното видеонаблюдение, ако такива са необходими", каза служебният финансов министър.

След промените в изборния кодекс, направени от 45-я парламент, във всяка секция над 300 души ще се гласува машинно.

Вижте повече в репортажа Виктор Борисов.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК