Избори 2021: Финансирането на купуване на гласове идвало от държава извън ЕС

Групата е действала от началото на февруари до провеждането на парламентарните избори

14.04.2021 | 14:06 Редактор: Искра Ангелова

Разбита е престъпна група, предлагала имотни облаги срещу гласуване за определена партия или коалиция на вота на 4 април. Задържани са общо петима души, сред които и кандидати за народни представители, които не са успели да влязат в парламента.

Пътят на изборната търговия тръгва от Пловдив, а за ръководител на престъпната банда е считан бизнесмен с четири дружества.

Групата е действала от началото на февруари до провеждането на парламентарните избори, а към датата на престъплението е имало и лица с имунитет. Към днешна дата пък има лица, които са кандидат-депутати. Финансирането е идвало от държава, която е извън ЕС.

"Участниците са трима. Единият е с имунитет към момента на извършване на деянието, кандидат за народен представител. Другото лице е бивш кандидат за евродепутат, бивш зам.-кмет на община в България и настоящ общински съветник в същата. Третият участник в групата е лице със силно влияние в определени квартали с преобладаващо ромско население", съобщи говорителят на Софийската градска прокуратура - прокурор Антоанета Панчева.

"В деня на вота гласуването протичало по метода "Индианска нишка" – гласоподавателят пуска попълнена бюлетина, а празната предавал на застъпника на партията, който я попълвал и подавал на следващия гласоподавател", уточни говорителят на главния прокурор - Сийка Милева.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
0 rate up comment rate down comment 0
Вови
преди 2 години
ДПС, ромите членуват там. Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 1
Сашенцето
преди 3 години
Добре...защо все пак не може да стане ясно КОЯ е политическата партия? ВМРО ли?? Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
бг смешки
преди 3 години