Десетки рибари се събраха на протест пред сградата на ВЕЦ-Кричим

Причината за недоволството им е липсата на навременно известяване за изпускането на водите

16.05.2021 | 19:56 Редактор: Жаклина Иванова

Десетки рибари се събраха на протест пред сградата на ВЕЦ-Кричим. Причината за недоволството им е липсата на навременно известяване за изпускането на водите от язовира. Бързото вдигане на речното ниво взе и жертва преди седмици, когато се удави рибар.

"22 години такова нещо като сирена не съм чувал. Оповестителна система тука няма!", подчерта Денис Исов от сдружение "Олимпик 2002". 

Отскоро в специален сайт се качват данни за количеството изпусната вода от язовира. Но водата изпреварва технологиите и информацията се публикува с няколко часа закъснение, твърдят рибарите. А местните вече не вярват на обещанията за изграждане на сигнализация.

"Отговорът беше-всичко е съгласувано до 01.01.2021г. На 6 февруари бяхме тук - заедно с момчетата, откривахме риболова, спасявахме две момчета, закъсали долу на Куртово конаре. Няма чуваемост. Тяхната сигнализация е само вътре в сградата", добави Иван Пандъков от риболовен клуб "Балканка".

Рибарите предлагат и друг вариант.

"След съгласуване с МОСВ, този график за изпускането на водите да бъде публикуван в интернет пространството", отбеляза Петър Янев от сдружение "Олимпик 2002".

Огнян влиза в реката със страх.

"Винаги се притеснявам, постоянно телефонът ми е включен. Гледам нивото на водата", сподели Огнян Бачочев.

По-рано днес полицията не позволи протестиращите да затворят пътя Кричим- Девин. Ако рибарите не бъдат чути, са готови за още протести.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК