В туристическия бранш - ваксинираш се, ако не искаш да си търсиш друга работа?

Повечето фирми вече са организирали имунизация на персонала си

14.05.2021 | 19:07 Редактор: Никола Симеонов

Приоритетното ваксиниране на работещите в туристическия бранш е едно от основните искания на сектора. Повечето фирми, заети в бранша, вече са организирали доброволна имунизация на персонала си.

Има ли риск доброволният характер да премине в задължителен?

Димитър Атанасов работи като главен готвач на кораб. Работодателите му са препоръчали на целия си персонал да се ваксинира преди началото на сезона. 

"Фирмата се опитва поне 70% от персонала да бъде ваксиниран. Има желание да покаже на туристите, че ще бъдат приети в сигурна среда", заяви той. 

Въпреки че поставянето на ваксина не е задължително, Димитър не е сигурен, че ако не спази препоръката, ще успее да запази работата си. 

"Препоръчително, но ако не - трябва да си търсиш друга работа, един вид - това е", допълни той. 

В круизния туризъм вече почти е въведена задължителната ваксинация. 

"Доколкото ми е известно, без да мога да го твърдя, ще бъде задължително за всички на борда, независимо дали се срещат с клиенти или не", заяви мениджърът туристически продукти в туристическа агенция Борис Боев.

Голяма част от персонала в хотелите и ресторантите по българското Черноморие е ваксиниран, като на места първи се имунизират ръководните екипи, за да се даде пример на работниците, че ваксинацията е безопасна. 

"Ваксинацията е вид екстра, която може да се осигури като вторичен фактор, но в крайна сметка нито един турист няма да проверява дали персоналът е ваксиниран. Всички ще виждат дали се спазват мерките и дали хигиената ни е висока", каза Христина Славова от Бургаската регионална туристическа камара. 

Към момента в Бургаската стопанска камара няма постъпила информация за принудително ваксиниране на служители. 

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК