Все по-голяма част от обществото осъзнава значението на дигитализацията на финансовия сектор

Пандемията ускори навлизането на нови банкови и небанкови технологични решения, смятат експертите в дискусията "Банки и финанси“

13.05.2021 | 17:27 Редактор: Юлия Христова
Все по-голяма част от обществото осъзнава значението на дигитализацията на финансовия сектор

Дигитализацията и технологичните решения в банковия и във финансовия сектор са непрестанен процес, който става разбираем за все по-голяма част от населението. Около това мнение се обединиха участниците по време на първото издание на дигиталното събитие „Банки и финанси“, организирана от Investor Media Group.

Според Виктор Стоянов, директор Дистанционни услуги и дигитални канали, УниКредит Булбанк, дистанционното получаване на необходимата информация и използването на банкови услуги онлайн към момента са и ще продължат да бъдат предпочитани от клиентите.

 "Хората успяха да осъзнаят, макар и под външен фактор, че това е доста по-сигурният начин на банкиране“, посочи той.

Николай Лазаров, началник управление “Продажби Индивидуални клиенти“, Пощенска банка сподели наблюденията си, че в самото начало на пандемията от Ковид-19, в периода, в който все още съществуваха много неясноти, за кратко настъпва видимо преместване на клиентското търсене и интерес към обслужване и осъществяване на покупки в онлайн каналите. „Тогава банките, които бяха инвестирали в такъв тип технологии, се възползваха, защото имаха готови решения“, посочи той.

Зад мнението му, че демографията играе голяма роля в дигитализацията като цяло, застана и Гeopги Poбeв, регионален търговски директор за Европа и Централна Азия, Софтуер Груп.

„Банката не е магазин и не е мол, в който човек отива, за да разгледа. В банките се отива, за да се свърши нещо конкретно“, заяви той. Според него в следствие на дигитализацията днес предлагането и мотивацията на даден клиент да направи избор на банкова услуга или продукт е препоръчително да представлява цялостно дигитално изживяване.

"Физическото отношение вече е въпрос на генерация и въпрос на поколение. Имаме поколения, които много трудно ще мотивираме да използват съвременни технологии и дигитални инструменти. Има хора, които винаги ще бъдат скептични от гледна точка на своята сигурност. Има обаче и млади хора, за които това е единственият канал. Те нямат разбирането и времето да посетят банков клон“, обясни по време на първото издание на "Банки и финанси“ Георги Робев. 

На 19 май от 14:15 часа ще се излъчи и второто издание на дигиталното събитие „Банки и финанси“. Повече информация за програмата и участниците в него може да откриете тук: https://investormediapro.bg/event/banks/?post_type=event .

Банки и финанси“ се провежда с подкрепата на УниКредит Булбанк, MGF, Пощенска банка, Software Group, LIREX, F5, TBI Bank. 

Медийни партньори на събитието са Bloomberg TV Bulgaria, Dnes.bgBulgaria ON AIRMoney.bgSmartMoney.bg и списание BusinessGlobal.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК