Юни става ясно дали децата между 12 и 17 г. ще се ваксинират с Pfizer

"Същото се очаква и с препарата на Moderna", каза Богдан Кирилов

06.05.2021 | 11:05 Редактор: Искра Ангелова
Юни става ясно дали децата между 12 и 17 г. ще се ваксинират с Pfizer

Европейската агенция по лекарствата стартира ускорена оценка на данни от клинично изпитване на компанията Pfizer/BioNTech за ваксинирани лица между 12 и 17 години. Като първите резултати от оценката се очакват през юни. Ако те са положителни - може да очакваме промяна в продуктовата информация и кратката характеристика, което да позволи на лица над 12 години да бъдат ваксинирани. Това заяви директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) Богдан Кирилов на редовния брифинг на НОЩ.

Той подчерта, че подобно нещо се очаква и с ваксината на Moderna.

"Очаква се в скоро време да бъде подадена документация от провежданите клинични изпитвания, така че в следващите месеци ще има много повече данни. Всички ваксини вече провеждат такива изпитвания. За първата ваксина, ако всичко е положително, още от средата на юни може да бъде официално въведена. За ваксината на Moderna горе-долу със същите срокове ще се случат нещата", допълни Кирилов.

И допълни, че всичко зависи от останалите компании - кога ще подадат информацията.

"Европейската комисия и Европейската агенция реализират клинични изпитвания, които са независими от компаниите производители, за да може да се ускори набирането на данни. Не само за педиатричната информация, но също така и за комбинирането на ваксини", коментира директорът на ИАЛ.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК