Радев: Националните крушения започват с разкол помежду ни

Малко са държавите с нашата дълга история, съхранили своето име, вяра и език, изтъкна президентът

06.05.2021 | 09:40 Редактор: Тодор Петров

Президентът Румен Радев отправи тържествено слово по случай Деня на храбростта и празника на Българската армия - 6 май.

"Малко са държавите с нашата дълга история, съхранили своето име, вяра и език през векове на изпитания. Времето ни е научило, че държавността се крепи на единството на слово, дух и меч, на народ и армия, на човешката солидарност и родствената близост. Има дълбока мъдрост в това, че денят на войската се отбелязва на празник, който събира заедно и нашите семейства. Празник на несломимата вяра и нейната победа над злото. Всенароден празник, който почита всеки български дом", започна словото си държавният глава.

"Днес свеждаме глави пред хилядите доблестни предци, загинали за нашата свобода и независимост по бранните полета на войните. Те опазиха Родината в кръвопролитните изпитания на новата ни история", подчерта Радев.

"Във всеки български семеен албум има снимки на мъже с пагони. Честит празник на всички воини от резерва, които в своето време достойно са служили под знамената на Българската армия. Навръх Гергьовден искам да поздравя сърдечно доблестните български военнослужещи: войници, сержанти, офицери, генерали и адмирали, които днес бдят над мира и сигурността на Отечеството или изпълняват мисии зад граница", каза още той.

И продължи:

Под нашите бойни знамена винаги са заставали ярки и просветени българи, водачи и вдъхновители на нацията в трудни за България моменти. Нека всеки офицер, всеки българин, осмисли думите на полковник Борис Дрангов: “За да побеждава, България трябва да се води от възвишени характери, а не от безмълвни, роболепни самопоклонци. Причина за изчезване на всяко държавно устройство е безгрижието в развалата. Помнете и усърдно, чисто метете стълбата само отгоре надолу!”, споделя един от най-обичаните и уважавани участници във войните за национално обединение.

Президентът подчерта, че в българските летописи има безчет победи на нашата войска, има и трагични поражения, но няма малодушни капитулации. Всички национални крушения започват с разкол помежду ни. Всички наши победи са рожба на единението, настоя той.

"Нека закрилникът на Българската армия - Свети Георги Победоносец, да бди над вас, вашия дом и нашата Родина. Нека вярата му ни вдъхва сили, за да градим и съхраним свободна и процъфтяваща България!", завърши президентът Радев.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 

1
0 rate up comment rate down comment 0
Ради
преди 2 месеца
Надявам се да не си продадем историята на македонците за потупване по рамото от ЕС. Сигнализирай за неуместен коментар