Психолог: Конструктивните негласуващи не се припознават в кандидат-управляващите

Активното гражданско общество гласува за политики, не за политици, смята Пламен Димитров

05.05.2021 | 21:50 Редактор: Никола Симеонов

БСП върна мандата за съставяне на правителство на президентa Румен Радев. Предстоят отново парламентарни избори на 11 юли. Какво може да накара хората да излязат да гласуват?

"Тези 50%, които не излизат да гласуват, се делят на много групи. Откриваме поне 12. Представителната демокрация навсякъде е в дълбока криза. На предните избори през 2017 г. гласуваха 46%, сега са 50,16%. Тези симптоматични процеси говорят за една патология - те са описани в колективната психопатология", заяви психологът Пламен Димитров в ефира на "Денят ON AIR".

По думите му 29% са тези, които мислят социално солидарно и съзидателно, и не са гласували на тези избори.

"Конструктивните негласуващи смятат, че тези, които трябва да ги представляват, трябва да имат качества подобни на хора, които ги представляват, когато имат, да кажем, бизнес интереси. Тези хора искат да видят перспективи, програми, визия, те не се припознават в сегашните кандидати по никакъв начин. Трябва да видят меритокрация, базирана на достойнства и морал, ангажираност, устойчивост на ценности и принципи", допълни психологът.

Той съобщи, че на последните избори на 4 април на 36% е намалял с 12 единици броят на така наречените пасивно-защитни хора.

"Това са отчуждените, отчаяните, толкова наситени с други проблеми, че политическият живот не може да ги развълнува. 20% е спаднал обемът на удобно немите, част от тях са конформисти, които искат с нещо да ги подкупят, а другите са клиентелистите, искат да бъдат обслужени", заяви гостът в студиото.

А 35% агресивно-защитно мислещи български избиратели не са участвали на последните избори, смята експертът.

"Няма хомогенни негласуващи, има палитра. Нашите кандидат-управляващи трябва да се научат да говорят на различни хора нещата, които биха могли да ги мобилизират", уточни Димитров пред Bulgaria ON AIR и добави:

"Ние сме в една симпатична фаза на съживяване на еволюционни процеси, които бяха спрени благодарение на диктатурата и фасадната демокрация. Сега виждаме виталност за един нов процес, който ще трае дълго."

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК