Машинно гласуване, видеонаблюдение, мажоритарни избори. Какво се промени в ИК? (ОБЗОР)

Неограничен брой секции в чужбина, машинно гласуване, нов ЦИК, видеонаблюдение и мажоритарни избори

30.04.2021 | 07:28 Редактор: Здравко Черкезов
Машинно гласуване, видеонаблюдение, мажоритарни избори. Какво се промени в ИК? (ОБЗОР)

Неограничен брой на избирателните секции в чужбина, 100-процентно машинно гласуване в избирателните секции с над 300 души, както и нов, намален състав на Централната избирателна комисия, който ще се назначава от президента въз основа на предложения на парламентарните партии. Това гласуваха окончателно депутатите през близо 14-часовия парламентарен маратон в четвъртък. 

Дебатите по промените на Изборния кодекс продължиха през целия ден и приключиха малко преди 23.00 ч. 

Депутатите също така приеха пропорционалната избирателна система за избор на народни представители да се прилага до провеждане на първите редовни избори за народни представители, когато ще се прилага мажоритарна система, след влизането в сила на този закон. 

Депутатите решиха и да има видеонаблюдение при броенето на бюлетините. Редът и условията, по които ще се провежда видеонаблюдението, ще се определят от ЦИК, а техническото осигуряване се възлага на Министерския съвет. Ще има и възможност да се обжалват решенията на централната избирателна комисия в тридневен срок пред съответния административен съд. А броенето на бюлетините и попълването на изборните протоколи в секционните комисии ще се предава онлайн.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК