Съставът на ЦИК вкара Борисов и Трифонов в задочен спор, премиерът с култов коментар

Борисов отново отправи критики към другите политически партии

04.05.2021 | 17:32 Редактор: Тодор Петров

Утре започват консултациите при президента Румен Радев с парламентарните групи за състава на новата Централна избирателна комисия. Най-много членове ще имат ГЕРБ - 4-ма, "Има такъв народ" и БСП - по трима, ДПС и "Демократична България" - по двама, а "Изправи се! Мутри вън" - един. 

Премиерът в оставка Бойко Борисов и лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов влязоха в задочен спор за състава и начина на структуриране на ЦИК и за "бързите", според Борисов, промени в Изборния кодекс.

Председателското място в Централната избирателна комисия трябва да получи най-голямата политическа сила, смята премиерът в оставка. 

"Ще слагат 6 топчета и ще джуркат – и който му се падне председател, ще видите председател. Дотам я докараха. Страхотно изборно законодателство – ще джуркаме топчета да определяме шеф на ЦИК", коментира Борисов.

От "Има такъв народ'' все още не са посочили кои ще са техните представители в ЦИК, но лидерът им отговори на Борисов в профила си в социалните мрежи. Слави Трифонов обвини ГЕРБ в лъжа и поясни, че в новия Изборен кодекс изискванията за членове на ЦИК не са променени и президентът няма правомощия да ги определя сам. 

Борисов отново отправи критики към другите политически партии, че приемат закони, а не са направили правителство, за да се стигне до служебен кабинет. 

"За всичко друго се сговориха, ама за правителство - не, за да има служебно правителство. Те за 7 милиарда са си внесли проектозакони за няколко дни. Кой ще ги изпълнява, кои хора?", изтъкна той.

А за предсрочните избори от ГЕРБ се готвели за действие по всякакви нови правила. Борисов отново повтори тезата си, че и след предсрочния вот няма да има кабинет.

Вижте повече в репортажа на Михаела Карабельова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК