Радев: Българите очакват възможността за съставяне на кабинет

Държавният глава подчерта, че провеждането на честни избори е приоритет

01.05.2021 | 10:55 Редактор: Десислава Атанасова

Президентът Румен Радев изрази надежда БСП да състави кабинет след като другата седмица ще им връчи третия проучвателен мандат. Това стана по време на посещението му в Първомай по повод деня на труда и празника на града.

Конституционната отговорност на президента е да назначи служебно правителство, едва ако партиите в парламента не успеят да създадат редовно, заяви Румен Радев и  определи днешния ден като важен за БСП. Според него е заслужено социалистите да получат третия мандат, предвид своето трето място в изборите. И заложи надежда на левицата. 

"Аз се надявам българските социалисти ще оползотворят тази възможност да съставят в опит да съставят кабинет на демократичната алтернатива заедно с другите партии, които изразяват очакванията на хората за промяна. Това го очакват избирателите в ляво и всички демократи", каза той.

А относно бързото издаване на указ за обнародване на промените в изборните правила в Държавен вестник, Радев отговори. 

"Доживяхме ГЕРБ да призовава президента Радев да наложи вето. Нечувано, невиждано. Взех това решение, защото честните избори са приоритет, защото правителството на Борисов твърде дълго бавеше машинното гласуване, твърде дълго пречеше на българите в чужбина да гласуват, твърде дълго бяхме европейски рекордьор по недействителни бюлетини. Няма основание да се бавят промените", допълни президентът. 

И поясни, че смяната на състава на ЦИК е била наложителна. 

Навръх 1 май Радев ясно подчерта, че уважението към труда е мерило за обществената справедливост. И изрази тревога, че в България в много региони и в много професии трудът е недооценен.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: Димитър Кьосемариев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК