България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Защо президентът избра да даде третия мандат на БСП?

Коментар на Валентин Кардамски и Христо Панчугов

30.04.2021 | 09:48 Редактор: Десислава Атанасова

На 5 май на "Дондуков" 2 президентът Румен Радев ще връчи третия мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от третата по численост парламентарната група в 45-ото Народно събрание - БСП. Защо президентът избра БСП, имат ли готовност от столетницата да предложат проектокабинет или по-скоро ни очакват предсрочни избори?

Очаквано беше. Това показа на симпатизантите на БСП, че ги е уважил, пък и БСП е  3тата по численост.  Друг е въпросът до колко БСП ще успеят да съставят кабинет. Най- вероятно до 1май, ще се въртят червените мобифони за подкрепа от други политически формации. Единствената алтернатива е с подкрепа на ГЕРБ, те имат общо 118 гласа. Но те не са търсени и не биха подкрепили, но това не изключва за благосъстоянието на България да се направи, но до колко това би било полезна? Няколко депутата биха отсъствали при гласуването и готово. По- важното е, че други партии каза че не биха се съгласили да подкрепят БСП, което си е шамар за Нинова. Това заяви пред водещата на "България сутрин" Мария Константинова бившият PR на БСП Валентин Иванов – Кардамски.

Политологът Христо Панчугов определи решението на президента да връчи мандат на БСП като жест.

"Жест на Радев към БСП, няма друго обяснение, не се търси съставянето на кабинет. То е ясно, че БСП няма подкрепа да състави правителство. Жестът беше към избирателите на БСП, с оглед на предстоящите избори", каза Панчугов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според Кардамски, ако има предстоящи избори, политическата картината ще бъде различна.

"Не съм сигурен за БСП, че ще запази третата позиция. ГЕРБ - не съм оптимист, че ще се запазят своята позиция, мисля че ИТН ще ги измести. Партиите на протеста и на статуквото не могат да си говорят. Има сериозен шанс ИТН да са първи политическа сила, но Слави Трифонов трябва да покаже, че може да управлява", допълни Кардамски.

От своя страна Панчугов обясни, че и партиите на протеста не стигат до диалог.

"Проблемът и партиите на протеста не могат да си говорят помежду си. Нищо не се е променило в българското общество. Ще има размествания, но те няма да са фундаментално различни. Има няколко неща, които са важни- не гражданите са отговорни за съставяне на кабинет, тя е на политическите лидери. Всички отказаха властта, това се случва за първи път в българската история. ИТН и ДБ ще спечелят единствено и само ако започнат да вадят политически послания", категоричен е Христо Панчугов;

Машинно гласуване

"Обяснете ми това как решава проблема, ние предвидихме ли възможност, ако няма друг начин за гласуване, какво правим? И на този фон - намаляваме и броя на ЦИК, ще го управлява президента- откровено безобразие! Обвинението, че ще дадем възможност на българите Турция е несъстоятелно, да си организират поддръжници. Ние казваме На населението, с което до вчера сме учили, днес няма да гласувате, или че Ердоган ще дойде да влияе в България, това е нелепо", заяви Кардамски.

Панчугов изрази своето разочарование от 45-ото НС.

"Очаквах повече от този парламент. На фона на вота, на протестите, очаквах партиите да се качат до друго ниво. Те се хванаха в капан и сега ще си наредим пъзела за следващи избори", каза още той.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК