Георги Ганев: Към края на април бюджетът ще е в баланс, даже леко на плюс

Предсрочните избори няма да излязат по-скъпи, смята председателят на бюджетната комисия

29.04.2021 | 21:44 Редактор: Никола Симеонов

На фона на неясната политическа ситуация у нас мандатът за съставяне на правителство беше връчен на БСП, депутатите приеха бързи промени в Изборния кодекс, а правителството в оставка предстой да изпрати към Европейската комисия Плана за възстановяване и устойчивост. Остава въпросът какво е състоянието на държавния бюджет и може ли той да посрещне нуждите на страната в създалата се политическа, икономическа и здравна криза.

"Не знаем БСП дали ще направят кабинет, не знаем дали дори ще опитат. За разлика от предишните парламенти, изборният кодекс е първото нещо, по което ние започнахме да работим. Обикновено го забравят до 2 месеца преди изборите, а ние започнахме веднага. Не смятам, че изборният кодекс се променя задкулисно заради вероятните предсрочни избори", заяви депутатът от "Демократична България" и председател на бюджетната комисия Георги Ганев в ефира на "Денят ON AIR".

Toй не смята, че предсрочните избори ще излязат по-скъпи.

"Ще има по-малко печатане на бюлетини, организацията няма да е много по-различна", заяви Ганев.

Депутатът коментира състоянието на бюджета.

"Разходите вървят много повече от миналата година, но приходите вървят по-високо от очакваното, към края на април бюджетът ще е в баланс, даже леко на плюс", уточни Ганев пред Bulgaria ON AIR.

На въпроса какво ще се случи с противоепидемичните мерки, председателят на бюджетната комисия отговори:

"Най-малкото ще се продължат мерките до момента, в който ще има нов парламент, и Министерският съвет ще предложи ако трябва промяна в Закона за бюджета. За мярката 60/40 има мнения, че също трябва да се продължи, но може да има и други по-ефективни мерки. При едно преразглеждане на бюджетната рамка ще бъдат оставени резерви за следващи вълни на заболяването. Това ще включва средства за здравната система, както за ваксини, така и за медицинския персонал и мерки за подпомагане на бизнеса" 

А за средствата за пенсионерите той коментира: 

"Към момента изглежда сякаш финансовото министерство е успяло да намери резерви до средата на годината и предполагам след това ще се гласува нова рамка на бюджета, за да има и за по-нататък, но трябва той да се преразгледа"

По думите на Георги Ганев никой не е предложил промяна в данъците освен БСП за въвеждането на прогресивен данък, но според него той няма да има ефект. 

"Даже биха влезли по-малко по доходния данък за физически лица. Данъчната система в България е едно от най-разумните неща които имаме. Ситуацията сега е дефицитна, но страната има пространство да посрещне това не с вдигане на данъци, а с приемане на дълг и когато настъпят добри икономически времена, той ще бъде покрит", добави депутатът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК