Глас от "Изправи се! Мутри вън": Няма нищо ненормално във видеозаснемане на изборите

"В голяма степен ще внесе спокойствие в избирателната система", каза Румен Йончев

29.04.2021 | 22:00 Редактор: Искра Ангелова

Новите изборни правила предизвикаха сериозен дебат сред политиците. Какъв ще е ефектът от тях?

"Това, което целят новите изборни правила, са честни избори. Това искаха българските граждани и на площада миналата година, и сега. Тези промени, които са дългочакани, са точно навреме, защото предстоят избори", каза депутатът от "Изправи се! Мутри вън" Румен Йончев в студиото на "Денят ON AIR".

Според него машините са единственият начин да спрем с "мазането" по протоколите.

"Такива нарушения има. Те са видни в сканираните протоколи в ЦИК. Ако отворите - ще видите замазани, задраскани числа, подписи. Това приключва с машините. Ще приключат и невалидните бюлетини, които толкова години коментираме", допълни Йончев пред Bulgaria ON AIR.

И допълни, че те са възможност за всеки български гражданин да даде валиден вот. 

"Членовете на СИК са длъжностни лица. Те изпълняват задълженията си и част от това задължение е да бъдат снимани. Що се отнася до смисъла на снимането - то цели прозрачност, ще свали всички съмнения или голяма част от тях, че нещо се случва в момента. Че се вадят протоколи, че се надписват и дописват. В голяма степен ще внесе спокойствие в избирателната система", категоричен е народният представител.

Той подчерта, че от партията му са "за" видеозаснемането и не виждат нищо ненормално в това. И попита защо ЦИК трябва да бъде в толкова огромен състав.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК