Заради Великден: Двойно поскъпване на яйцата от фермата до магазина

Наблюдава се и скок в цената на агнешкото месо

30.04.2021 | 18:25 Редактор: Жаклина Иванова

Двойно поскъпване на яйцата по пътя от фермата до магазина, заради Великденските празници. Тази година се наблюдава и скок в цената на агнешкото месо на места. Според някои търговци, увеличение има, но не е толкова драстично.

"Мисля, че няма кой знае какво увеличение драстично", коментира търговецът Валерия Радулова.

Сред причините за по-високите цени се посочва високата ДДС ставка на храните у нас. В съседна Румъния е 9%, в България – 20%.  

А Яйцата за предстоящия Великден поскъпват с близо 50% по пътя от фермата до магазина. 

"Себестойността на едно яйце варира от 14 до 18 ст., тъй като има някои производители, които си правят собствени фуражи, имат земеделска земя, която обработват. Но така или иначе цената е средно около 17 ст. на яйце – малко, голямо - цената е 17 ст.", сподели производителят на кокоши яйца Ганчо Колев.

Често в магазините те се предлагат на двойно по-висока цена преди Великденските празници и основната причина за това са прекупвачите. 

Спирането на дъмпинговия внос от Полша е повлияло върху оборота, но не и върху цената на родното производство, според производителя Ганчо Колев. 

Към момента текат проверки на експерти от Българската агенция по храните за проверка на качеството на предлаганите продукти в магазините у нас.
 
Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК