Тошко Йорданов: Парламентът най-вероятно няма да изкара повече от месец

"Лъжите, че не искаме мажоритарен вот, вчера лъснаха", заяви зам.-председателят на ИТН

28.04.2021 | 11:05 Редактор: Никола Симеонов
Тошко Йорданов: Парламентът най-вероятно няма да изкара повече от месец

"Ясно сме заявявали многократно, че безпринципни коалиции няма да правим. Спазваме нещата, които сме казали и обещали. Заради това, естествено, върнахме мандата", коментира  пред журналисти кандидатът за премиер на "Има такъв народ" /ИТН/ Антоанета Стефанова след връщането на мандата.

Председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов каза, че още преди изборите са заявили, че няма да правят коалиции с партии на статуквото. 

"Това е факт, в момента ние нямаме необходимия брой депутати, това е очевидно, за съставяне на правителство. Така че беше ясно, че ние правителство няма да правим", добави Йорданов. 

"Оттук нататък е много близко до здравия разум, че този парламент най-вероятно няма да изкара повече от един месец, което означава, че в този месец трябва да се направи най-необходимото, а това е да има горе долу нормален изборен закон за следващите предсрочни избори", каза още той. 

По думите му мажоритарни избори за един месец не могат да се направят.

"Всички лъжи, обаче, които бяха изречени, че "Има такъв народ" се отказва от мажоритарни избори, вчера лъснаха, защото в правната комисия единствените, които предложиха на следващите избори да има мажоритарен вот, бяха партия ИТН, и всички гласуваха против. Включително представителите на ГЕРБ, които до онзи ден знаете какви циркове разиграваха в пленарната зала", коментира Йорданов.

Преди представителите на ИТН да излязат от сградата на президентската институция, пред нея дойдоха протестиращите от ВМРО днес пред парламента срещу промените в Изборния кодекс. Юлиан Ангелов държеше фес и заяви, че вместо президентът да връчва мандат на ИТН, той може да им връчи фес, предаде БТА.

Ангелов каза, че призовават депутатите и президентската институция да направят така, че да не допуснат по никакъв начин България да е зависима от Ердоган и Турция с броя на секциите по време на избори.
   

При излизането си от сградата представителите на ИТН бяха посрещнати със скандирания "Слуги на Ердоган", "Турски мекерета" и други възгласи, което продължи докато говореха пред медиите. Когато свършиха, те бяха последвани със скандиране от протестиращите от ВМРО до паркинга зад новата парламентарна сграда, където полицейски кордон осигури трасе за автомобила на ИТН.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години