Радев връчи мандата на "Има такъв народ", те го върнаха

Остава той да бъде връчен на трета партия по избор на президента

28.04.2021 | 09:05 Редактор: Никола Симеонов

Президентът Румен Радев връчи мандата за съставяне на правителство на втората политическа сила на парламентарните избори "Има такъв народ". Той беше получен от техния кандидат за министър-председател - световния шампион по шах Антоанета Стефанова. 

Тя обаче веднага върна мандата на държавния глава. 

"Ние от партията "Има такъв народ” ясно заявихме, че няма да влизаме в коалиция с нито една партия от статуквото. Спазваме своето обещание. За нас не е нормално създаването на безпринципна коалиция и затова връщаме мандата за съставяне на правителство”, заяви Стефанова.

Дотук се стигна, след като коалицията ГЕРБ-СДС не успя да състави правителство.

Процедурата е Радев сега да го връчи на партия по негов избор. 

"Именно в кризи като днешната България се нуждае от редовно и ефективно правителство. Затова на всеки мандат се гледа с надежда. Разбирам и вашите мотиви, защото отговорно правителство не може да бъде съставено на базата на безпринципни уговорки и не може да бъде ангажимент само на една партия", заяви президентът.

По думите му обществото ни от години очаква парламентът да вземе конкретни решения за изсветляване на изборния процес. 

"Не по-малко значима е устойчивостта на социално-икономическата политика в условия на криза. В тази връзка са особено важни някои решения на българския парламент. И те трябва да бъдат взети независимо от процедурата по излъчване на изпълнителна власт. В тази връзка трябва да търсим баланс между тази процедура, законодателната дейност на НС и важните срокови предизвикателства пред страната ни", добави президентът. 

Според държавния глава липсва най-важното: 

"Правителството в оставка продължава да не внася предложение за актуализация на бюджета и лишава българските пенсионери, гражданите и бизнеса от подкрепа в случай че НС се разпусне и се назначи служебно правителство. Смятам, че вашата ПГ е съпричастна към тези важни теми и съм готов да обсъдим вашите позиции по тях", каза Радев.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


2
1 rate up comment rate down comment 1
Нина
преди 2 години
1
1 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 2 години
Това не е реално! Подобен цирк е недопустим! Излъгахте хората, ето затова няма избирателна активност - не ставате! А сега си осигурихте гласове от чужбина... пак ставаме част от Турция! Сигнализирай за неуместен коментар