Неизяснени въпроси и разнопосочни отговори от партиите относно мандата

БСП тепърва ще решават ако той попадне у тях, ДБ биха го върнали

27.04.2021 | 17:33 Редактор: Никола Симеонов

Много въпроси все още остават без отговор за съдбата на 45-ото Народно събрание. Анонсът на Слави Трифонов, че партията му "Има такъв народ" ще върне мандата, повдигна въпроса кой ще получи последната възможност за съставяне на кабинет. А възможните партии продължават да не показват конкретно управленско намерение.

Тепърва от БСП ще решават какво да правят ако третият управленски мандат попадне у тях. Това ще стане след консултация на националния съвет на левицата.

"Погледнато практически, математически, идеологически - трудно би могло да се състави такова правителство по простата причина, че ние не желаем никаква подкрепа от ГЕРБ", заяви депутатът Христо Проданов.

От четвъртата политическа сила - ДПС заявиха, че биха подкрепили правителство на някоя от новите политически фармации.

"Не, изрично заявихме, че не бихме подкрепили кабинети, излъчени от ГЕРБ и БСП", каза Хамид Хамид.

От "Демократична България" са открити за диалог ако трябва да съставят те кабинет, но не с всички са възможни разговори.

"Ние трябва да проведем разговори с политическите партии. Ако ИТН не само желаят да върнат мандата, но не желаят да участват в разговори за съставяне на правителство, то за нас единствената възможност ще бъде да върнем такъв мандат ако той дойде при нас, защото ние не можем да разчитаме на подкрепата на партиите на статуквото за съставяне на правителство или подкрепа на такова правителство" заяви Борислав Сандов.

От "Изправи се! Мутри вън!" не биха подкрепили правителство на БСП ако президентът разпредели третия мандат на тях. Но ако те получат възможността за съставяне на кабинет ще се възползват.

"Трите опозиционни политически сили - задължително. Подкрепа очевидно не е възможна и това го дъвчем от миналата година. Очевидно - без гласовете на БСП, може би и без ДПС, тоест с тях ще трябва да говорим също, но там нещата седят специфично. На този етап не водим разговори с никого, ще обсъдим довечера, след като приключат комисиите днес, и трябва да сме готови за такъв вариант. Ние трябва да положим усилия да изчегъртаме Борисов и гербещината докрай и ако това означава да достигне мандата до нас и да направим правителство - значи ние ще опитаме" каза адв. Николай Хаджигенов.

На този етап шансовете за нов кабинет изглеждат все по-малки, а тези за предсрочен вот през лятото все по-големи.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК