България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Очаквано и логично ли бе връщането на мандата от "Има такъв народ"?

Коментар на PR експертите Соня Момчилова и Нидал Алгафари

27.04.2021 | 09:42 Редактор: Искра Ангелова
Очаквано и логично ли бе връщането на мандата от

Слави Трифонов обяви, че кандидатът за премиер на "Има такъв народ" ще е световният шампион по шах Антоанета Стефанова. Тя обаче веднага ще върне мандата за съставяне на правителство. Крачка назад ли е това?

"За мен това това е най-логичният и най-порядъчният ход, за да държи съвършено последователно партията "Има такъв народ". Не мисля, че това е пропуск. Това е отказ да се играе по правилата, които гласоподавателите ясно показаха, че не биха искали да продължават да са в сила и да определят живота ни", каза PR експертът Соня Момчилова в студиото на "България сутрин".

"Отказът е логичен, защото на хората на Слави Трифонов им е ясно, че единственият начин да бъде съставено правителство е, след като една от системните партии, които те наричат "партии на статуквото", да им даде N брой гласове, за да постигнат 121 гласа.  А при най-малкия конфликт те ще поискат вот на недоверие и хората на Слави ще трябва да влязат в много тежки преговори с по-близките до тях, които са "Да, България", Мая Манолова", коментира колегата ѝ Нидал Алгафари пред водещите Мария Константинова и Мирослав Димитров в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той смята, че правителство, което може да състави партията на Слави Трифонов, е възможно да има 1,2 години мандат, но имиджово ще се съсипят, защото са получили подкрепа от партия на статуквото. И допълни, че "Има такъв народ" е трябвало да предложат министър-председател с повече опит.

"Беше ясно, че личността, която ще върне мандата, е знакова. Тя сама по себе си е посланик, тя е съобщение към нас избирателите. А посланието е, че шахът е игра за избрани. А преди това чухме нервният Борисов, който каза нещо друго - "Политиката и управлението са спорт, който Слави не може да играе". Политиката и управлението обаче не са спорт, това не е мачът на "Бистришките тигри", категорична пък е Момчилова.

Според нея Борисов е крайно изнервен и не е оправдал очакванията на началниците си.

"Слави Трифонов абсолютно оправда очакванията на избирателите си и дори предвиждам много по-голяма активност. Това ще бъде тест до колко сме излезли от "упойката". Хората са отчаяни, счупени, обезверени. Това, което прави Слави Трифонов, е да си възстановим достойнството и себеуважението", добави PR експертът.

"Не може да виждаме само лошото. Ако хората мислят черно, ще ги стигне черно. Дали Слави Трифонов ще ни докара бялото? Надявам се, много бих искал той да е промяната, за която всички милеят", коментира още Алгафари.

Вижте целия разговор във видеото.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК