Масови проверки на БАБХ: Как да разпознаем прясното агнешко преди Великден?

На практика е почти невъзможно да се разбере реално колко отдавна месото е замразено

27.04.2021 | 18:11 Редактор: Здравко Черкезов

Масови проверки на агенцията по безопасност на храните дни преди Великден. Вниманието на проверяващите е насочено към агнешкото и яйцата, а един от проверяваните обекти е месарница на Женския пазар. Невена работи там от години. Интересът тази година към агнешкото, оказва се, е рекордно слаб. 

"Всеки гледа да е 1,5/2, максимум до 3 кила. Много рядко някой да си вземе цяло агне", каза управителят на месарница Невена. 

Инспекторите проверяват освен начина на съхранение и произхода на месото. 

На практика обаче е почти невъзможно да се разбере реално колко отдавна месото е замразено. Според д-р Сергей Иванов от "Активни потребители" е възможен сценарий месото да на няколко години, но с нов етикет. 

"Има някои видове анализи, но те в България не се правят, в случая се разчита на добрите практики на търговците", посочи  д-р Иванов.

Независимо от стоката от Комисията за защита на потребителите припомнят вечното правило: много внимателно и подробно да се чете информацията от етикета. 

Специалистите съветват потребителите да не се предоверяват на рекламните кампании. 

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК