ГЕРБ внася Плана за възстановяване на утрешното заседание на МС

Томислав Дончев увери, че ще работи до последния си работен ден по усъвършенстването на Плана

27.04.2021 | 16:39 Редактор: Здравко Черкезов
ГЕРБ внася Плана за възстановяване на утрешното заседание на МС

Финалната версия на Националния план за възстановяване и устойчивост ще бъде внесена на утрешното заседание на Министерския съвет. Това съобщи вицепремиерът в оставка Томислав Дончев по време на обсъждането в Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание. 

Той увери, че до последния ден, докато изпълнява отговорностите си на зам. министър-председател, ще работи за подобряване и изчистване на всеки един технически детайл от плана.

Томислав Дончев уточни, че ако някой пожелае, може да се възползва от т.нар. процедура по предварителна проверка от страна на Европейската комисия (ЕК) на плана. Затова планът може да се внесе за предварителна проверка. Тази предварителна проверка е по 11 критерия. Той не може да отговори колко време би отнела тази проверка. Според него, обаче, е редно планът да се внесе в ЕК, след като тази предварителна проверка приключи, предаде БТА.

"Действията да бъде внесен планът прибързано биха могли да бъдат отчетени като политически саботаж или несъобразяване с волята на новото мнозинство. Ако наистина има воля за ново съдържание на плана, нов екип, частично базирайки се върху стария план, би могъл да разработи изцяло нов план в рамките на 6-7 месеца", смята вицепремиерът в оставка. 

Дали това ще забави изплащането на средствата по плана, Дончев не може да отговори. Според него Народното събрание трябва да се произнесе, и каквото то възложи на това или на следващото правителство, то трябва да бъде изпълнено.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК