"Зелен коридор" в цялата страна за имунизация с РНК ваксина от 30 май

В столицата интересът към ваксинацията не е спаднал, в Русе има затихване

26.04.2021 | 19:05 Редактор: Никола Симеонов

Ваксината на Johnson & Johnson ще се прилага и у нас без ограничения. Това е решението на Националния ваксинационен щаб. От 30 май пък ще заработи "зелен коридор" в цялата страна за имунизиране с РНК ваксина.

Пред столичната болница Пирогов на опашката за реимунизация с ваксината на Pfizer срещаме Цветанка Петрова, разказва ни, че колебание за това дали да се ваксинира не е имала, но се е колебала за препарата. 

"Имах предпочитания да бъде РНК ваксина, без претенции коя от двете, които са на нашия пазар така да се каже", сподели Петрова. 

А с пристигналите днес още 138 хиляди дози от ваксината на Pfizer в страната се отваря "зелен коридор" в 26 имунизационни пункта от 30 април до 9 май. 

"Там ще бъдат и двата вида ваксини и AstraZeneca и Pfizer, но Janssen - не, малки са количествата, за да ги насочваме сега", заяви гл. държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. 

Ваксината на Janssen ще започне да се ползва у нас след няколко дни, когато пристигне и втората пратка от 14 хиляди дози, приоритетно с нея ще се ваксинират работещите в туристическия бранш. 

"Да се използва ваксината без ограничения, което е и нашето решение", добави доц. Кунчев. 

В столицата интересът към ваксиниране не е спаднал, коментират от имунизационния център на "Александровска" болница. 

"Има желаещи и то много. Повечето предпочитат РНК ваксини, но има и такива които желаят AstraZeneca. По около 100 души имунизираме дневно, но понякога и повече", каза д-р Васил Михайлов от Имунизационен център в УМБАЛ "Александровска".

Пред столичната здравна инспекция и днес имаше опашка от лични лекари, чакащи да получат още два флакона от ваксината на Pfizer. 

"Има затихване на интереса, поради това, че се ваксинираха хората, къде при нас, къде по коридорите. Оказа се, че 20% съм ваксинирал от 100% възрастни, което е много добре", разказа общопрактикуващият лекар Георги Миндов. 

В русенско лекарите обаче отчитат спад в желанието за ваксинация, обясняват го със спад на броя заразени през последните дни, и успокоението у хората, че епидемията отшумява. От 1800 пациенти, д-р Янкова е записала едва 200 желаещи в списъка си. До момента е получила 100 дози. 

"Някои имат предпочитания, понеже си имат хронични заболявания, но това е по-рядкото, някой да дойде и да каже „искам еди какво си“. Преобладаващо възрастни, в групата над 65 и между 45 и 65 с хронични заболявания, но има и млади пациенти", заяви тя.
 
Медиците обаче се притесняват от 4-та вълна на коронавируса през есента, затова призовават хората да не се отказват от ваксиниране.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК