Възстановка на обичая "Лазаруване" събра стотици в "Етъра"

Младите момичета обиколиха дюкяните на чаршията, където майсторите ги даряваха с яйца и лакомства

24.04.2021 | 19:03 Редактор: Здравко Черкезов

Лазаровден е! Днешният празник се свързва с пролетта и започва подготовката за Страстната седмица. В българската фолклорна традиция лазарки обикалят къщите, пеят и наричат за здраве и благодат.

Атрактивна възстановка на обичая "Лазаруване" събра стотици посетители и гости в Етнографския музей "Етъра". Младите момичета обиколиха дюкяните на чаршията, където майсторите ги даряваха с яйца и лакомства. 

"Дарявам ги с яйца, пожелавам им здраве и да дойдат догодина да ме благославят и мен, защото това носи късмет и благополучие", изтъкна майстор-кожухарът Добринка Ненова.

"Минахме през всеки един дюкян, пяхме за здраве и берекет и да е много плодородна годината! Посрещнаха ни с много усмивки и настроение, даже кошниците ни са пълни", сподели лазарката Василена.

Обичаят е свързан с началото на пролетта и разцъфването на природата, а някога се е вярвало, че момиче, което не е лазарувало, няма да се омъжи. 

"Заедно с колегите пресъздадохме обичая "Лазаруване", който е най-хубавият момински обичай и е пролетен и след него лазарките могат да се момеят и да се задомяват", обясни аниматорът и ръководител на "Училище за лазарки" Елена Минковска.

Стотици посетители от цялата страна се заредиха с много настроение. 

"Броят на лазарките няма значение, днес сме около 15 лазарки, това е основната идея - за здраве и берекет на стопаните! Времето е приветливо, всички са с настроение и с усмивки, както и ние самите много се вълнуваме наистина", каза Велислава, която също е лазарка.  

По вековна традиция девойките хвърлиха венци в реката – символ на желанието им да създадат дом и семейство. 

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК