Изкуството се изправя срещу речта на омразата

Над 30 артисти се обединиха и създадоха творби, които да дадат светлина върху проблема

25.04.2021 | 14:26 Редактор: Десислава Атанасова

Изкуството се изправя срещу речта на омразата. Над 30 артисти се обединиха и създадоха творби, които да дадат светлина върху проблема. Част от тях са разположени на открито по улиците в столицата.

Изкуството е един от най-мощните инструменти за това да достигнем до сърцето на аудиторията. А думите не са просто мнения и могат да имат много по-силен ефект. Вито Валентинов е един от артистите, които се включват в инициативата да се даде гласност на проблема с речта на омразата в ежедневието ни и помага да разберем последствията от думите чрез примери от механиката.

"Мога с моята инсталация да визуализирам причинно следствени връзки. Как с произнасяне на нещо, с активиране на едно действие могат да се задвижат реакции, които впоследствие може да има", обясни артистът Вито Валентинов

Изкуството превежда през проблемите и обяснява на достъпен език различността и проблемите на другите, които понякога не разбираме.

"Ако четеш статистики за езика на омразата, за натиска върху тези хора, няма въздействие. Това са само числа. Когато си в изложбеното пространство и видиш физически, че нещо се случва, човекът става съпричастен", споделя Валентинов. 

Огромният стенопис на твореца GLow е празник на различността в едно общество и ни напомня всеки ден, че сме заедно от нещо по-голямо. Друга нова градска придобивка е създал Светослав Беловски. Творбата му е посветена на темата с бежанците, която е микс от старо японско произведение и модерна документална фотография. 

"Ние се опитваме да покажем, чрез различни артистични проекти да покажем, че тази другост е мнима и в повечето случаи е въпрос на неразбиране, а не на истинско отхвърляне на това, че някой е различен и заради това е лош", каза Павел Кунчев.

А още 30 български артисти, чрез илюстрации дават светлина върху проблема с речта на омразата. Интерактивната изложба, чрез която можем да съпреживеем реалността от думите, ще работи 5 дни с вход свободен.

Вижте повече в репортажа

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години