Атанас Славов, ДБ: Ефектът на мораториума ще е до избора на правителство

Колко време ще изкара този парламент, зависи изцяло от втората политическа сила, заяви той

22.04.2021 | 21:36 Редактор: Жаклина Иванова

Мораториум върху решенията на правителството в оставка бе гласуван от 45-ото Народно събрание. Той влиза в сила от днес и ще касае ключови решения като разпределяне на държавни средства и назначения на държавни длъжности. Стои ли пред "Демократична България" решението за съставяне на правителство? Кои са хоризонтите и заявките в новия парламент?

"ДБ съзнава, че трябва да се сложат ограничения на правителството в оставка да направи сериозни разпореждания с имоти, с финанси, с назначения в последния момент на ключови бордове в държавни фирми, но през цялото време ние се опитвахме да внасяме разум в тази дискусия. Ако се внася мораториум, трябва да се спазват стандартите, които Конституционният съд е определил", заяви депутатът от "Демократична България" Атанас Славов в ефира на "Денят ON AIR".

Той подчерта, че когато се сменя един режим, не се сменя просто едно управление с друго.

"Ефектът на мораториума ще е до избора на служебно правителство или ново парламентарно правителство. Става дума за 2-3 седмици - дотогава ще се реализира една от двете хипотези", допълни Славов.

Той е категоричен, че това колко време ще изкара този парламент, зависи изцяло от втората политическа сила. По думите му, ако те не поемат отговорност да съставят правителство, шансовете с третия мандат да се реализира някакво управление са минимални.

"Имаме 10 години липсващ парламентаризъм в България. В момента стъпка по стъпка той се възобновява. Сега хората гледат какво се случва в Народното събрание", добави Славов в ефира на Bulgaria ON AIR.

"ДБ още по време на предизборната кампания много ясно каза, че не си представя управление с ГЕРБ, ДПС, БСП. Нищо не можеше да произведе тази среща с ГЕРБ. Няма как да подкрепим такова предложение", подчерта Славов.

Той посочи, че ДБ три години не е взела нито един лев от бюджета, както и че не не се плашат от един лев субсидия, но има установени европейски стандарти - партиите имат важна конституционна роля, която се гарантира с публично финансиране и с висока степен на отчетност.

"Не подкрепяме идеята за 1 лев, но подкрепяме идеята за строга отчетност на всяка публична пара, която е дадена на партиите", коментира той.

Славов сподели, че целта на ДБ не е просто махане на един или друг човек, а реформа на системите.

"Голяма част от промените, които сме предложили, са в редица документи, които са задължителни за България. Крайно време е да си свършим работата като общество, като институции", каза още депутатът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК