Синият талон остава в историята? ДБ със законопроект за премахването му

Според някои шофьори обаче промяната няма да сложи край на корупционните практики

22.04.2021 | 19:06 Редактор: Юлия Христова

Премахване на синия контролен талон към шофьорските книжки предлагат от "Демократична България". Това е свързано с редица промени в Закона за движението по пътищата, а законопроектът вече е внесен в деловодството на Народното събрание. 

Според вносителите, контролният талон е напълно излишен в контекста на дигиталния регистър. Достъп до него има всеки служител на МВР, при това в реално време. 

"Съвсем просто е - той е ненужен. Трябва да свикнем да живеем в 21 век, дигитална епоха, дигитална ера всички ползваме вече смартфони и трябва да минем едно ниво нагоре", посочи Ивайло Мирчев от ДБ.

Отнемането на синия талон, с цел мотивация за плащане на глоба, е незаконосъобразна административна тежест, смятат от "Демократична България". 

Така например шофьорите, притежаващи свидетелство за управление, издадено в друга държава, попадат в абсурдна ситуация. Шофьорската им книжка трябва да бъде отнета, тъй като в нашето законодателство не съществува норма, която да ги освободи от задължението да представят контролен талон.  

"Този човек влиза в страшен филм, защото когато се вземе този документ, той трябва да се изпрати в страната издател, оставате шофьора без документи за правоуправление", заяви председателят на Българския автомобилен съюз Борис Гаврилов.

Гаврилов допълва, че контролният талон е добро средство за извиване на ръцете на шофьорите и има редица предимства, ако бъде премахнат. 

Според някои шофьори обаче премахването на талона няма да сложи край на корупционните практики. 

Предложението синият талон да остане в историята, всъщност не е ново. Обществено обсъждане имаше и миналото лято по инициатива на държавната агенция за безопасност по пътищата, но така и не се стигна до гласуване в парламента. 

Вижте повече в репортажа на Натанаил Раичков.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК