ДБ скочи на ГЕРБ: Уж ни пазят от комунистите, а не могат да се разделят с миналото

Групата на "Демократична България" в СОС излезе с остра декларация

22.04.2021 | 12:31 Редактор: Здравко Черкезов
ДБ скочи на ГЕРБ: Уж ни пазят от комунистите, а не могат да се разделят с миналото

Групата на "Демократична България" в Столичния общински съвет скочи на колегите си от ГЕРБ и ги обвини в "неспособност да се разделят с миналото" и в частност "със символите на комунистическата епоха" - Паметника на Съветската армия (ПСА) в центъра на София.

Ето и цялата декларация на ДБ в СОС:

"Демократите ли? По символите ще ги познаете. Нека видим кой е символът, с който управляваната вече 15 години от ГЕРБ Столична община така и не намира сили да се раздели. Няма да ни е трудно да го открием - намира се в центъра на София, откъдето натрапчиво ни напомня, че управата на столицата няма нищо против паметник, възхваляващ като "освободителка" армия, окупационна за страната ни, обслужвала човеконенавистния и обявен за престъпление комунистически режим. 

Говорим, разбира се, за Паметника на Съветската армия (ПСА). Групата ни внесе предложение за  демонтирането на паметника и преместването му извън центъра на столицата още през март 2020 г. Докладът ни, разбира се, беше поставен на трупчета и пренебрегван от управляващото мнозинство в Столичния общински съвет. 

Всъщност изобщо не е чудно - съпартийците им от парламентарната група на ГЕРБ-СДС страдат от същата неспособност да се разделят с миналото. Щяха ли иначе да отделят 44 милиона лева за преместването на парламента в сградата на бившия Партиен дом? 

Архитектурният конкурс за преустройството на Партийния дом е обявен още в първия мандат на ГЕРБ. Споменахме ли допълнителните 19 млн. лв. за цялостен ремонт? И всичко това, за да бъде изваден българският парламент от историческия си дом и преместен в сграда, която и до днес е символ на най-мракобесния период от съвременната българска история. Тези две забележителни действия - упоритото пазене на Паметника на Съветската армия и преместването на държавността в Партийния дом - ясно показват какво се крие зад фасадната демокрация на ГЕРБ на всички нива от управлението в България.

Партията, която и до ден днешен размахва пръст, обяснявайки как само тя ни пази от комунистите, все по-трудно прикрива привързаността си към техните символи. 

Времето Ви обаче изтича, дами и господа. Последните избори ясно го показаха. Столичани вече Ви виждат съвсем ясно и скоро ще Ви изпратят в миналото, да правите компания на паметниците и времената, към които сте толкова привързани."

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК