Свободен избор на ваксини след 10 май и "зелени коридори" по празниците

Не са ясни противоепидемичните мерки, които ще бъдат взети за Великден

22.04.2021 | 18:37 Редактор: Никола Симеонов

Зелени коридори по празниците и свободен избор на ваксини след 10 май. Това съобщи главният здравен инспектор Ангел Кунчев след заседание на Националния ваксинационен щаб. Случаите на Ковид-19 спадат осезаемо, а третата вълна почти е зад гърба ни, отчетоха здравните власти. 

"Няма нито една червена колона в страната. За да удържим постигнатото има 2 условия - първо да продължим и да запазим темпа на ваксинацията, който през месец май може да достигне до 50 000 ваксинирани на ден. В цифри - с 40% е спадът на заболелите на 100 хил. души за последните две седмици", заяви здравният министър в оставка проф. Костадин Ангелов.

Въпреки положителната тенденция проф. Мутафчийски предупреди, че е възможна нова вълна на пандемията след великденските празници. 

"Наистина има стръмно спадане, но то няма да бъде до безкрайност. Най-вероятно до другата седмица. А относно починалите се пречупи пикът", заяви ген. Мутафчийски.

А какви мерки ще бъдат взети за великденските празници - още не е решено. 

"Нека да не се бъркаме в божиите работи. До края на тази седмица ще имате решение за Цветница", заяви проф. Ангелов.

До края на юни в България се очаква да пристигнат 5 милиона и половина дози ваксини.

"Благодарение на преговорите, от следващата седмица идват вече по 50-60 000, а по-следващата по 400 000 ваксини и то от Pfizer, Janssen и Moderna. A от оксфордската ваксина имаме над 100 000 на склад. Oт следващата седмица дойдат ли такива количества ваксини, вие веднага трябва да отворите "зелените коридори" и максимално бързо да ваксинираме", заяви премиерът в оставка Бойко Борисов.

Новите количества доставки ще дадат възможност и за повече ваксинирани. И така здравните власти веднага разпоредиха да се отворят "зелените коридори" за ваксинация в болниците от 30 април до 10 май. Всеки ще може и да избира ваксина от 10 май, обещават от ваксинационния щаб. 

"Там ще има всичко, с което разполагаме от Pfizer, по-малки количества Moderna и AstraZeneca за тези с втора игла и тези, които искат да се имунизират за първи път", заяви гл. държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев. 

А ваксината на Janssen остава на склад до понеделник. 

"Единият вариант е да има внимание към жени под 60 г. особено за тези, които са със затлъстяване, пушат, приемат контрацептиви или в миналото са с различни случаи на съсиреци. Другият е да се пусне и да се работи с нея без ограничения", каза д-р Кунчев. 

Здравните власти у нас ще излязат със становище за препарата на Johnson & Johnson след решението на Aмериканския орган за храни и Eвропейската агенция по лекарствата.

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Браво...трябва да имаме избор и то свободен избор и за ваксинация и за препарати. Сигнализирай за неуместен коментар