Кривата на смъртността пада, но оставаме втори в ЕС след Унгария

Най-глупавото нещо е да опропастим тези резултати, категоричен е доц. д-р Ангел Кунчев

22.04.2021 | 10:45 Редактор: Здравко Черкезов
Кривата на смъртността пада, но оставаме втори в ЕС след Унгария

Най-радостно е, че кривата на смъртността и хоспитализираните последва кривата на заболеваемостта, която за поредна седмица пада стръмно. Това съобщи главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев на брифинг на Националния оперативен щаб (НОЩ).

България е на 14-о място в ЕС по 14-дневна заболеваемост с 460 души на 100 хил., като вчера сме достигнали 400 на 100 хил., и на 5-о място на Балканите. По отношение на смъртността продължаваме да сме на второ място след Унгария в ЕС, но вече сме на трето място на Балканите след Северна Македония и Босна и Херцеговина.

Най-висока е заболеваемостта в областите Варна (626 на 100 хил.), Русе (623), София (621), Перник, Добрич и Софийска област (около 550), а най-ниска е във Разград и Видин (под 300), Плевен (336), Кърджали (346), Велико Търново (359) и Пазарджик (360).

"Най-глупавото нещо, което можем да направим, е да опропастим тези резултати - ако допуснем по време на дългите майски и Великденски празници да осъществим тесни контакти, особено в районите с висока заболеваемост, което неминуемо ще се отрази на общото ниво на заболеваемост", категоричен е доц. д-р Кунчев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Коко
преди 3 години
Да не опропастим второто място по смъртност от Ковид в Европа! Да бием шута на унгарците и да излезем начело! Сигнализирай за неуместен коментар