Комисията по ревизия на управлението започва с 9 приоритетни точки

Манолова: Ще бъде проверено и най-малкото държавно дружество 

21.04.2021 | 16:56 Редактор: Тодор Петров

Първo зaceдaниe нa парламентарната Кoмиcия зa рeвизия нa упрaвлeниeтo нa Бoйкo Бoриcoв. Тя щe проверява имa ли злoупoтрeби и нaрушeния при рaзхoдвaнeтo нa cрeдcтвaтa oт Миниcтeрcкия cъвeт прeз пocлeднитe дeceт гoдини, като ще започне с последния мандат на премиера Борисов.

Вече са постъпили десетки сигнали от експерти, граждански и неправителствени организации в комисията. Проверките ще обхванат около 40 сектора с висок корупционен риск и стотици обекти. Предвидено е комисията да действа в следващите 3 месеца.

Комисията по ревизията започва работата си с девет приоритета за четири години назад, докато се изпълни десетгодишния период, гласуван в пленарната зала. Ще бъде проверено и най-малкото държавно дружество в най-малкото населено място.

Това обяви председателят на Комисията по ревизията в парламента Мая Манолова след първото заседание на структурата.

Стотици дружества ще се заемат с проверки в рамките на следващите 3 месеца. От ГЕРБ отправиха редица критики по отношение на текстовете в протокола и правото на огласяване на резултатите от проверката. 

Ще се проверяват девет приоритетни сектора за последните четири години. От ГЕРБ гласуваха "против" и обвиниха председателя на комисията в политически заигравки. СНХ - Дани Каназирева От 55и50 

"Защо да не е и когато вие сте управлявали", попита Дани Каназирева.

В крайна сметка комисията реши, че проверките стартират със сектор "Пътно строителство", проекта "Турски поток" и Българската банка за развитие. Проверено ще бъде и финансирането на мерките за справяне с пандемията. Следващото заседание на комисията ще се проведе във вторник.

"Хората очакват истината за харчовете на публични пари, както и истински проверки за злоупотреби и нарушения. Обхватът на комисията покрива около 40 сектора с висок корупционен риск – органи, ведомства, дружества, програми и черни каси, в които се наливаше огромен финансов ресурс", обясни Манолова.

Депутатите приеха стартов списък с първите девет приоритета с пълно мнозинство.

1. Разходвани финансови средства от Министерския съвет с ПМС и РМС за четири години;

2 .Сектор пътно строителство: Автомагистрали и пътища, в т.ч. и „Автомагистрали“ ЕАД, АПИ и свързаните с тях;

3. Проект „Турски поток“ и „Булгартрансгаз“ ЕАД;

4. Българска банка за развитие;

5. Национална програма за енергийна ефективност;

6. Финансирането на мерките за справяне с пандемията от Ковид-19;

7.„Български ВиК-холдинг“ ЕАД, „Държавна консолидационна компания“ ЕАД, „Монтажи“ ЕАД, „Монтажи – София“ ЕООД, ДП „Управление и стопанисване на язовирите“;

8. Сделките на Софийската стокова борса с предприятията с повече от 50 на 100 държавно участие;

9. Шестте държавни горски дружества.

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК