Ананиев: Изхарчили сме 5,1 млрд. лв. за мерки срещу пандемията

1,8 млрд. са били за домакинствата, 2,2 млрд. за бизнеса, заяви министърът в оставка

21.04.2021 | 11:20 Редактор: Никола Симеонов

"От началото на пандемията до 31 март 2021 г. сме извършили разходи, свързани с мерките за борба с Ковид-19 в размер 5,1 млрд. лева", заяви финансовият министър в оставка Кирил Ананиев.

По време на изслушването си в парламента Ананиев подчерта, че от тази сума 1,8 млрд. лева от бюджета са отишли за подкрепа на домакинствата, 2,2 млрд. лева за бизнеса, а 1,1 млрд. лева за онези органи на държавно управление, натоварени с дейностите по овладяване на пандемията и преодоляване на негативните последици от нея, съобщи БГНЕС.

От началото на годината са изразходвани допълнителни 314 млн. лева за по 50 лв. добавка към пенсиите на всички пенсионери от януари до март тази година.

"При това изпълнение на бюджета и състояние на фискалния резерв, ще завършим в рамките на одобрения от Народното събрание бюджет", коментира  Ананиев от трибуната на Народното събрание.

"Актуализация на бюджета не се налага. Може да се наложи само при влошаване на противоепидемичната обстановка и всички социално-икономически мерки, които трябва да продължат", заяви Ананиев.

Според него актуализация трябва да се направи от бъдещето правителство.

"Не трябва предварително да определяме неговите политики и приоритети до края на годината. Няма една стотинка похарчена повече от това, което е одобрено от Народното събрание за 2021 година. В това сте участвали и вие", обърна се Ананиев към Корнелия Нинова от БСП, която по-рано му зададе въпрос.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
1 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години
2
0 rate up comment rate down comment 0
Ради
преди 2 години
Да не бяхте давали петорно повече за несъществуващи самолети, сега нямаше да е така. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
бг смешки
преди 2 години
всеки 2ри некадърник станал министер ....о майко БЪлгария ... комици Сигнализирай за неуместен коментар