Ники Урумов: Хората на изкуството трябва да бъдем премерено дистанцирани от властта

Намираме се в политическо безвремие, агресията взема връх, заяви актьорът

20.04.2021 | 21:28 Редактор: Никола Симеонов

В политическата "суматоха" след парламентарните избори, на фона здравната и социалната криза, породена от пандемията от Ковид-19, остава въпросът има ли кой да се погрижи за хората на изкуството и културата в безпрецедентната ситуация, в която се намират.

"Обикновено хората на културата не са свикнали някой да се грижи за тях. Грижат се сами за себе си и са оцелявали и са се справяли във всяка ситуация. Министерството на културата е координирало някак нещата, но то винаги е зависило и от Министерството на финансите. Много са непредвидими нещата в момента", заяви актьорът Николай Урумов в ефира на "Денят ON AIR". 

По думите му това не е само заради коронакризата - наслоява се и политическото безвремие, в което сме попаднали. 

"От доста време сме в тази суматоха. Хората на изкуството трябва да бъдем премерено дистанцирани от властта към настоящия момент. Когато има ясни позиции, ясна посока, тогава можем да вземем отношение. Не е опасно шоуто да се превърне в политика, в частта си, в която е политическа сатира или политическо кабаре. Там обаче е тънка границата - колко е политика, колко е изкуство. Тук нашите сатирици още от времето на Алеко бичуват чрез своето сатирическо перо политическите процеси и фигури", добави Урумов.

Той сподели още, че дори във времето на социализма, когато нещата са били много по-цензурирани, политическата сатира е успявала да се промъкне, макар и "през иглени уши", а където са подхождали смело - последствията са били по-крайни. 

"В първия ден на парламента видях сцените, които гледах цяло лято. Не одобрявам агресията под каквато и да е форма. И аз съм подскачал и викал "Кой не скача е червен", но такова нещо не помня. Дори подпалването на Партийния дом е еднократен акт. Тук бяха ежеседмични, ежемесечни, и с голяма бруталност и крайност, непочиващи на идеологически цел", каза актьорът пред Bulgaria ON AIR.

Според него настроението е било само "анти" и сега отново е "анти". 

"Не мога да приема нито бесилки, нито къртене на павета, нито вмирисани риби и чували, хвърлени яйца по сградата на МВР. Има други начини, с които ще привлечеш много повече от 3-4% - тази агресия взима връх и в Народното събрание. "Има такъв народ" се държат достойно, партиите на статуквото също. А другите искат да "отровят" атмосферата на Народното събрание", категоричен бе Урумов. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК