С ваксина, PCR или антитела: Как чуждестранните туристи ще влизат у нас?

Вариантите са три, обяви министърът на туризма в оставка Марияна Николова във Варна

20.04.2021 | 19:35 Редактор: Здравко Черкезов

Как чуждестранните туристи ще могат да влизат в страната ни това лято? Сред обмисляните възможности са сертификат за ваксинация, негативен PCR или сертификат за наличие на антитела. Това обяви министърът на туризма в оставка Марияна Николова във Варна.

Критериите, според които ще се допускат туристите у нас, се очаква да бъдат изготвени от здравните власти до края на седмицата. 

"Аз продължавам да поддържам позицията, че алтернатива е и антигенния тест, но знаете, че към настоящия момент все още няма решение по този въпрос", заяви министър Николова.

Докато властите се бавят с разписването на ясни правила, от бранша вече отчитат сериозни загуби.

"Само за летище "Бургас" през април и май анулираните чартъри са 350. При 80% спад за сезон 2020, този спад ще нарасне", посочи Иван Иванов от Бургаска регионална туристическа камара.

И настояват, ако тестването с PCR за българи и чужденци остане като критерий, то поне да бъде облекчено. 

"Да информират медиите, да информират туристическите фирми какво прави България за подготовка на сезон 2021 и какви мерки се взимат за защита и интересите на съответния турист", призова Иванов.

"За намаляване на цената на PCR тестове или поне постигане на олекотен режим във връзка с антигенните тестове, които също са мярка и са приложени в голяма част от Европа за придвижване поне на балкански принцип", отбеляза туроператорът и представител на "Обединение Бъдеще за туризма" Павлина Русева.

В момента се изготвя и график за ваксинация на работещите в туристическия сектор, предстои да бъдат определени и ваксинационни коридори.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК